STÄNGT. Totalt var ca 4000 gäster bokade för julbord på Liseberg. Foto: Andreas Eriksson

Liseberg ställer in julborden – ”Enormt sorgligt”

Julborden var Lisebergs sista chans att få släppa in gäster i år. Så blir det inte. "Rent juridiskt kan vi genomföra julborden, men vår tolkning av statsministerns uttalanden är att vi trots det bör ställa in", säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

  • Publicerad 11:34, 19 nov 2020

Inställd sommarsäsong, inställd halloween, inställd Mamma mia på Rondo, stängt på Hotell Liseberg Heden, inställd jul och nu även inställda julbord. Lisebergs förlust för 2020 beräknas bli 500 miljoner.

Beslutet: Liseberg ställer in julen

– Julborden var vår sista chans att ha någon form av verksamhet i år. Det känns enormt sorgligt att inte kunna genomföra dem, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är de skärpta restriktionerna där statsminister Stefan Löfven (S) även tryckte på att verksamheter som inte enligt lag lyder under bestämmelserna ändå bör ta dem i beaktande.

Nya restriktioner: Max åtta personer får samlas

– Det var inget lätt beslut, rent juridiskt kan vi genomföra julborden, men vår tolkning av statsministerns uttalanden är att vi trots det bör ställa in, säger Andreas Andersen.

Omkring 4 000 gäster hade bokat in sig på Lisebergs julbord. Parken var pyntad och klar där den första sittningen var planerad till 20 november.

– Vi kommer flytta över en del till av pyntet huvudentrén så förbipasserande ändå får njuta lite av julkänslan. Vad vi gör exakt med alla grejer är inte löst. Vi är ju vana vid att plocka fram och plocka undan saker, säger Julia Vasilis, presschef på Liseberg.

Vad gör ni med all mat som beställts?

– Just den frågan tittar vi på nu, vad vi bäst kan göra av maten. Jag har inga klara svar i dag, säger Julia Vasilis.

Normalt sett drar rekryteringsprocessen inför nästa säsong igång snart. Räknar ni med att kunna öppna till våren?

– Vi utgår ifrån att vi kommer få öppna till våren på något sätt. Det är målbilden och det vi jobbar för. Sedan vet vi att det inte är i våra händer. Planen är att vi ska rekrytera. Hur och när får vi se. De nya restriktionerna ger ju också praktiska utmaningar i den processen. Vi brukar ju ha gruppintervjuer till exempel, säger Julia Vasilis.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40