Lisebergs nya upplevelsehotell redo för byggstart

Nu kan spaden sättas i marken. Ett beslut från Lisebergs styrelse var det sista som behövdes för att ge grönt ljus på nöjesparkens stora hotellsatsning.

  • Publicerad 08:24, 25 sep 2019

Efter drygt två år av plan- och projektarbete godkände Lisebergs styrelse i måndags kalkylen för nöjesparkens upplevelsehotell som fått namnet Liseberg Grand Curiosa Hotel.

Ett steg närmare för Lisebergs miljardsatsning

Avgörande om Lisebergs miljardprojekt

– Vi har för avsikt att teckna avtal med entreprenör inom kort och arbetar för att hotellet ska öppna i god tid till Lisebergs 100-årsjubileum 2023, säger Thomas Sjöstrand, vd för utvecklingsbolaget Liseberg AB Skår, i ett pressmeddelande.

Hotellet, med inspiration från Göteborgs historia, blir något utöver det vanliga. Bland annat med en rutschkana mellan våningarna och en fullt fungerande ponnykarusell från 1923 i restaurangen.

Markarbetena drar igång så snart som möjligt nu i höst. Kostnaden för hotellet är 1179 miljoner kronor. Investeringssumman har ökat med 9 procent jämfört med uppräknat byggindex, men enligt Liseberg har projektets lönsamhet samtidigt förbättrats genom större kapacitet vilket ger ökade intäkter.

Löftet: Blir världens bästa inomhusvattenpark

I Lisebergs jubileumprojektet ingår även en vattenpark som också fått grönt ljus av politikerna. Innan bygget av den kan dra igång krävs dock även där ett beslut av Lisebergs styrelse. Det förväntas tas under nästa år.

Han efterträder sig själv som Lisebergs vd

Fakta Liseberg Grand Curiosa Hotel

- Totalyta: ca 29 900m2
- 457 rum, alla med minst 5 bäddar
- Restaurang med 790 sittplatser samt 130 uteplatser
- Takbistro med 220 sittplatser samt 180 uteplatser
- Mindre mötes- och eventanläggning

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11