Lisebergs nya upplevelsehotell redo för byggstart

Nu kan spaden sättas i marken. Ett beslut från Lisebergs styrelse var det sista som behövdes för att ge grönt ljus på nöjesparkens stora hotellsatsning.

  • Publicerad 08:24, 25 sep 2019

Efter drygt två år av plan- och projektarbete godkände Lisebergs styrelse i måndags kalkylen för nöjesparkens upplevelsehotell som fått namnet Liseberg Grand Curiosa Hotel.

Ett steg närmare för Lisebergs miljardsatsning

Avgörande om Lisebergs miljardprojekt

– Vi har för avsikt att teckna avtal med entreprenör inom kort och arbetar för att hotellet ska öppna i god tid till Lisebergs 100-årsjubileum 2023, säger Thomas Sjöstrand, vd för utvecklingsbolaget Liseberg AB Skår, i ett pressmeddelande.

Hotellet, med inspiration från Göteborgs historia, blir något utöver det vanliga. Bland annat med en rutschkana mellan våningarna och en fullt fungerande ponnykarusell från 1923 i restaurangen.

Markarbetena drar igång så snart som möjligt nu i höst. Kostnaden för hotellet är 1179 miljoner kronor. Investeringssumman har ökat med 9 procent jämfört med uppräknat byggindex, men enligt Liseberg har projektets lönsamhet samtidigt förbättrats genom större kapacitet vilket ger ökade intäkter.

Löftet: Blir världens bästa inomhusvattenpark

I Lisebergs jubileumprojektet ingår även en vattenpark som också fått grönt ljus av politikerna. Innan bygget av den kan dra igång krävs dock även där ett beslut av Lisebergs styrelse. Det förväntas tas under nästa år.

Han efterträder sig själv som Lisebergs vd

Fakta Liseberg Grand Curiosa Hotel

- Totalyta: ca 29 900m2
- 457 rum, alla med minst 5 bäddar
- Restaurang med 790 sittplatser samt 130 uteplatser
- Takbistro med 220 sittplatser samt 180 uteplatser
- Mindre mötes- och eventanläggning

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57