Liseberg. Nöjesparken kommer inte att öppna den 16 maj som tidigare sagt. Foto: Gabriel Tjulander/ Mostphotos

Lisebergspremiären flyttas på obestämd tid

Det blir ingen Lisebergspremiär den 16 maj. Nöjesparken skjuter på öppningen igen, nu på obestämt tid.

  • Publicerad 12:12, 24 apr 2020

Det finns jättemycket oro. Det är ett nytt system.

Den 25 april skulle Liseberg ha slagit upp portarna för sommarsäsongen 2020. Coronapandemin satte stopp och internt ställde man om med målet om en öppning den 16 maj. Så blir det inte heller, och inget nytt datum är satt.

– Vi ställde oss tre frågor innan vi bestämde oss att skjuta fram premiären – får man öppna? Är det socialt accepterat? Och är det lönsamt? Svaret är nej på de första två frågorna och oklart när det gäller den tredje, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Liseberg flyttar premiären

Nu jobbar nöjesparken en vecka i taget i väntan på tillstånd att få öppna.

– När vi trycker på knappen och har satt ett fast datum börjar maskinen att rulla väldigt snabbt. Rekryteringarna till exempel. Då har vi drygt tre veckor på oss att utbilda personal och förbereda det sista, säger Andreas Andersen.

Kan det inte finnas ett signalvärde att Liseberg som kommunalt bolag visar vägen och håller stängt hela sommaren?

– En av de sakerna jag är väldigt stolt över här på Liseberg är att vi har en kompromisslös säkerhetskultur. Vi chansar aldrig. Det gäller också här, säger Andreas Andersen.

Att öppna upp Nordens största nöjespark under en coronapandemi är långt ifrån riskfritt. Även om de får tillstånd att öppna måste Liseberg nu förbereda sig på hur en sådan öppning ska gå till. Sju riskområden har identifierats; köer och allmän trängsel, hygien i allmänna utrymmen, attraktioner, mat- och dryck, scen- och konsertverksamhet, spel, lyckohjul och lotteriverksamhet och inte minst medarbetarnas arbetsmiljö.

En bra sommardag kommer ungefär 25 000 gäster till Liseberg. När man väl öppnar är planen att börja med att släppa in 5 000 gäster som får boka sin plats online. Därefter är tanken att öka antalet allt eftersom. De med guldpass har en garanterad plats.

När det kommer till att undvika köer till attraktionerna kommer man använda sig av ett virtuellt kösystem där man får sin köplats via en app och på så sätt slipper stå i en fysisk kö. Systemet är helt nytt och var bara tänkt att användas på årets nya attraktion Underlandet. Men nu ska systemet appliceras på nöjesparkens 15 största attraktioner.

Här är Lisebergs nya attraktion – utan kö

– Det finns jättemycket oro. Det är ett nytt system. Vi börjar att släppa på fem attraktioner första dagen, sedan kan vi lägga till fem till nästa dag och så vidare. Det är nytt och kan säkert gå åt helvete men vi måste testa det och vi måste få snurr på det. Det måste vi oavsett om vi har covid-19 eller inte, säger Andreas Andersen.

Varje år har Liseberg omkring 2 000 säsongsarbetare. Innan nöjesparken har ett färdigt premiärdatum går de utan kontrakt. När ett datum är satt tror Andreas Andersen att nästan alla kommer behövas direkt, även om man bara släpper in 5 000 gäster till att börja med.

– Vi behöver nästan lika många säsongsarbetare, inte helt, men nästan. Det är klart att det är skillnad på bemanning för femtusen gäster eller tjugofemtusen. Men skillnaden är inte så jättestor. Oavsett behöver vi ha in ganska mycket folk.

Bara att hålla nöjesparken stängd till den 16 maj kommer att innebära ett inkomsttapp på omkring 100 miljoner kronor När premiären nu flyttats på obestämd tid påverkas ekonomin ytterligare.

– En vanlig Lisebergsdag omsätter vi allt mellan fem och tio miljoner. Så det trillar på relativt snabbt, säger Andreas Andersen.

I morgon skulle ni ha öppnat om det inte vore för coronapandemin. Hur känns det att ni inte får det?

– För en gammal cirkushäst som jag känns det lite konstigt. Vi saknar våra gäster. Men samtidigt är jag ganska hoppfull. Den dagen vi öppnar parken kommer vi göra det på ett säkert och ansvarsfullt sätt, säger Andreas Andersen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

The String Theory är tillbaka

Los Angeles + Berlin + Göteborg The String Theory har medlemmar boendes i Los Angeles, Berlin och Göteborg. Men i det som ser hopplöst ut ser kollektivet möjligheterna. Nu har nya albumet "Los Angeles suit" kommit.söndag 27/9 12:20

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11