LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt de topp tio mest exklusiva adresserna i Västra Götaland. Mätningen är baserat på kvadratmeterpris för bostadsrätter och snittpris på villor de tre senaste åren.

När det kommer till bostadsrätter är det Arkivgatan som placerar sig etta med ett snittpris per kvadratmeter på 79 273 kronor. När det gäller villor är det Solbänksgatan i Änggården som tar hem priset vilket i snitt landar på 11 300 000 kronor vid försäljning.

– I framtiden tror jag att de anrika adresserna som exempelvis Arkivgatan kommer fortsätta att vara dyrast men jag ser också andra delar av staden med stor potential, säger Sofia Hultén, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg. Ett exempel är Masthuggskajen där det finns planer på att bygga bostäder som kopplar samman Linnéstan med älven. Området ligger precis vid vattnet samtidigt som det ligger ett stenkast från det rika restaurang- och kulturlivet runt Järntorget.

Dyraste bostadsrätterna

Ser man till stadsdelar så är det Centrum-adresserna som placerar sig högst på listan när det kommer till bostadsrätter och kvadratmeterpris. Arkivgatan, Kapellplatsen och Kungsportsavenyn är topp tre i Centrum.

– Adresserna som toppar listan över bostadsrätter skiljer sig en hel del åt. Arkivgatan har länge varit en populär adress med gamla och vackra fastigheter. Runt hörnet ligger Kungsportsavenyn, bättre kan man inte bo om man vill leva cityliv. Dessutom är det en liten gata med få bostadsrätter vilket innebär att efterfrågan är hög medan utbudet är begränsat, säger Sofia Hultén.

Dyraste villorna

Men vad gäller villor så är det Majorna Linné som toppar med Änggården. På andra plats kommer Örgryte-Härlanda med Skårsgatan och tredjeplats Västra Göteborg med Eckragatan i Långedrag.

Läs även: Här är Göteborgs dyraste villor

Vänder vi blicken mot Göteborgs syd och sydvästra delar som Hovås Billdal och Långedrag, områden kända för sina dyra villor med bra läge, hittar vi den dyraste gatan i Långedrag – närmare bestämt Eckragatan. Där ligger snitt priset vid försäljning på 9 971 429 kronor. Efter Långedrag kommer Golfbanevägen i Hovås, snittpris 9 839 286 kronor.

– Jag vet av egen erfarenhet att i samband med nybyggnationen av Nya Hovås gör att man sitter i ganska långa köer både morgon och eftermiddag och det som utmärker de som ligger högt på listan är att de är centrala, säger Sofia Hultén.