Foto: Mostphotos

Lista: Vinnare och förlorare i sommarens turistinvasion

Göteborg går mot en rekordsommar i turistnäringen. Idrottsturneringar och evenemang lockar som vanligt. Lägg där till ett 20-tal kryssningsfartyg under juni, juli och augusti. Men tack vare det varma vädret ser skärgården ut att bli sommarens stora vinnare – på bekostnad av innerstan.

  • Publicerad 06:30, 4 aug 2018

Hotellen – fler gästnätter

– Det ser ut som vi har haft en väldigt bra sommar. Både rekordvärme och rekordmycket folk som besöker Göteborg vad vi kan se. Vi får våra exakta siffror från SCB två månader efteråt men de indikationerna vi har fått från hotellen visar en ökning på gästnätter på ungefär 3 procent i juni och juli, säger Stefan Gadd på Göteborg & Co.

Evenemangen – lockar som vanligt

– Partille- och Gothia cup och konserter på Ullevi lockar hundratusentals turister. Och då har vi många stora evenemang kvar nu i augusti som Kulturkalaset, Europride och Way Out West, säger Stefan Gadd på Göteborg & Co.

Skärgården – sommarens stora vinnare.

– Vår nya linje till norra skärgården är en otrolig succé med ett snitt på 800–900 resenärer om dagen. Trots att vi har haft fler båtar igång än tidigare har vi fått köra med extrabåtar. Jag skulle bli väldigt förvånad om denna sommaren inte är all time high, säger Bertil Pevantus, vd på Styrsöbolaget.

– Detta är en rekordsommar på alla sätt och vis, det är högtryck både på dagturister och bland dem som väljer att övernatta. Jag har ett litet hotell här som är fullt och jag tror att alla andra också har fullt. Skulle vi få fler sådana här somrar så är det bara att tacka och ta emot. Men jag hoppas inte det är en bestående klimatförändring utan att vi kan få sådana här somrar lite då och då, säger Håkan Karlsten, som driver Kajkanten på Vrångö.

Hur märks rekordsommaren mer i skärgården?

Det är fler besökare på restaurangerna. Affärerna har mer att göra. Det är slutsålt i butikerna på vissa varor. Hamnföreningen sa att de kommer slå båtrekord i år i gästhamnen. Det är väl så, att vara i stan i det här måste ju vara som att vara begravd i en djungel bland bensin och höghus. Man vill komma ut! Och så är det ju så billigt att ta sig till skärgården, 27 spänn från hela Göteborg. Så det är inte konstigt att det ökar, säger Håkan Karlsten.

Ser du några negativa konsekvenser?

– Det är väl när det kommer till nedskräpning då. Något som ökat dramatiskt är engångsservetter. Vanligt toapapper förmultnar men engångsservetterna är syntetiska så de ligger kvar i varenda buske. Sedan är det ju svårt med hygienen i skärgården när det kommer så många turister. På Vrångö bor 400 bofasta. De bästa dagarna har det varit 8000 besökare. Då finns det en offentlig toalett med tre toaletter, några bajamajor och så några i gästhamnen. Men det är ett stort problem, säger Håkan Karlsten.

Kryssning – som förra året

– Under juni, juli och augusti har vi 20 anlöp av kryssningsfartyg till Göteborg. Det är lika många som vi hade förra året. 2016 hade vi 16 stycken. Kryssningsfartygen bokas så pass tidigt så det varma vädret har inte påverkat hur många båtar som väljer Göteborg i år. Däremot kan det ju locka fler att komma nästa år. I år öppnade vi också vår nya kryssningsterminal, Stigbergsterminalen, som varit väldigt uppskattad. Där kan de lite mindre och lyxigare fartygen lägga till. Man kommer rätt in i Majorna. De allra största fartygen kommer inte in under Älvsborgsbron så de lägger till i Arendal, säger Stefan Strömberg, presskontakt på Göteborgs hamn.

Liseberg – tappar besökare

– Vi har verkligen påverkats av värmen, men även VM i fotboll. Vi har tappat ungefär 6 procent på gäster och omsättning i sommar. I antal är det ungefär 95 000 besökare. Under högsäsong har vi ungefär 25 000 – 30 000 besökare på en dag, vissa dagar i sommar har vi haft 17 000 – 18 000. Konsertgästerna har varit trogna, där har vi inte tappat så mycket, utan tappet gäller attraktionsgäster. Mest besökare hade vi dagen efter Gothia Cup. Många tror att Gothia Cup-veckan är en vecka då det är så fullt att man inte kommer in i parken. Men faktum är att Gothia cup är en lugn vecka. Det är tredje året i rad som den veckan påverkar oss negativt, säger Tina Resch, vice vd på Liseberg.

Handeln – både ökar och minska

– Vi kan se att vi har tappar i antal besökare jämfört med förra sommaren. Det handlar om ungefär 8–9 procent under juni och juli. I vårt perspektiv ser vi tre orsaker, där två handlar om vädret. I år har vi haft väldigt fint väder vilket gjort att många väljer att göra annat än att shoppa i centrum. Förra sommaren var vädret extremt dåligt vilket innebar att extra många valde att shoppa inomhus. Den tredje orsaken är VM. Under Sveriges matcher och andra betydelsefulla matcher hade vi sämre besökssiffror. Däremot ser det inte ut som handlarna har haft samma tapp i hur mycket de har sålt. Exempelvis har restaurangerna och de som säljer badartiklar haft bra siffror, säger Ulrika Carlsson, vd Nordstans Samfällighet. 

– Min bild är att det är en rekordsommar och då menar jag inte bara på temperaturmätaren utan även omsättningsrekord. Handeln i kustsamhällena går väldigt bra, som exempelvis glasskiosker och livsmedelsbutiker.. Även branscher som haft det lite tyngre de senaste åren, som exempelvis båtbranschen, säger Johan Trouvé, VD för Västsvenska handelskammaren.

Vad innebär det här på längre sikt?

– Det är glädjande även för nästa sommar. Nu sprids en positiv bild av Göteborg som turiststad vilket gör att många kommer tillbaka och tipsar andra om att åka hit.

Finns det inget negativt?

– I ett klimatperspektiv måste man ju ställa sig frågan om det verkligen är bra med sådant här extremväder. Det är ytterligare en signal på att tänka till kring klimatförändringarna, säger Johan Trouvé.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG