Listan: Därför tycker många att sjön suger

Det är nog många som önskat att de haft en båt att sticka ut med under den varma sommaren. Men att ha båt är inte bara frid och fröjd, här är listan över vad som oroar båtägarna mest.

  • Publicerad 11:28, 30 jul 2018

Att kasta loss och lätta ankar en varm sommardag, känna saltstänket och sjöbrisen i håret är nog den romantiska bilden av båtlivet som många längtar till. Men ny statistik från försäkringsbolaget If visar den andra sidan av båtlivet.

Vädret oroar

Det båtägarna oroar sig mest över är faktiskt vädret. Undersökningen visar att 22 procent tycker att det är det jobbigaste med båtsemestern. Kvinnor är extra väderkänsliga, 29 procent tycker att dåligt väder är det värsta som kan hända.

Efter vädret kommer oron för andra okunniga båtägare som kan sabba båtsemestern genom att klanta sig.

If tipsar

Tre grundläggande tips för en säker tillvaro på sjön är att alltid bära flytväst, undvika alkohol samt att bära sin mobiltelefon i ett vattentätt skal i ett snöre runt halsen.

– Självklart ska du behärska din båt och kunna sjöreglerna. Båtsäsongen är kort i Sverige, och under vinterhalvåret hinner man glömma mycket. Ta för vana att fräscha upp regler och manövrering i lugn och ro under goda förhållanden, innan du ger dig ut på öppet vatten, tipsar Arvid Böhm, båtexpert på If.

Vad är jobbigast med båtlivet (procent)

Oro för dåligt väder: 22

Andra okunniga båtägare: 10

Lägga till: 8

Dåligt med plats vid bryggor: 6

Många personer som samlas på liten yta: 5

Navigera: 4

Slussa: 3

Annat: 9

Tycker aldrig att det är jobbigt att vara ute med båten: 31

Källa: If.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG