Ett demonstrationståg under första maj Foto: Sten-Åke Stenberg

Listan: Här kan du demonstrera 1 maj

Ligger dina partisympatier på den vänstra sidan av partiskalan? Då kan det vara läge att ansluta sig till en demonstration under 1 maj. Göteborg Direkt guidar dig till partierna som kommer delta och berättar bakgrunden till varför man demonstrerar under denna dag.

  • Publicerad 10:13, 1 maj 2019

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, kommer och håller tal samt är DJ under första maj i Göteborg. Foto: Sten-Åke Stenberg

Vänsterpartiet

Alla som vill marschera med vänsterpartiet kan förvänta sig riktigt finbesök av ingen mindre än partiledaren Jonas Sjöstedt.

Klockan 11.00 startar vänstern dagen med en manifestation till minne av de Spanienfrivilliga på Masthuggstorget.

Efter en samling på Andra Långgatan klockan 13.30 avgår demonstrationståget klockan 14.00 och avslutas på Gustav Adolfs torg med ett torgmöte.

För er som vid det laget fortfarande inte riktigt fått nog av Jonas Sjöstedt kan återförenas med honom på dansgolvet där han agerar DJ på vänsterpartiets efterfest på Pustervik klockan 18.00-01.00.

För er vänsterhänta sångfåglar där ute bjuder vänsterpartiet även in till kampsång i deras lokaler på Andra Långgatan mellan klockan 18.00-21.00

Vilka är Spanienfrivilliga?

Under spanska inbördeskriget 1936-1939 tjänstgjorda många frivilligstyrkor i Spanska republikens försvarsmakt. Soldaterna i brigaderna var medborgare från andra länder som sympatiserade med republiken, de flesta av dem från den politiska vänstern. Trots att förbud mot att resa till Spanien rådde i Sverige anslöt sig flera svenskar till brigaderna, dessa kallades Spanienfrivilliga.

Första maj-märket. Så ser första maj-märket ut för 2019. Bär man ett sådant får man tillträde till efterfesten som sker på Valand under första maj. Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna

För alla demonstrationssugna sossar bjuder partiet in till att börja dagen med en fika tillsammans med Landsorganisationen (LO).

Efter lite fika i magen är det dags för uppställning på Haga Nygata klockan 15.30 med avmarsch klockan 16.00.

Marschen avslutas klockan 17.00 på Götaplatsen med tal av socialministern Lena Hallengren.

Även socialdemokraterna avslutar dagen med efterfest, på Valand. Här kommer man in om man bär partiets Första maj-märke. Märket finns att köpa på socialdemokraternas hemsida.

Samling. Syndikalisterna samlas sedvanligt klockan 12.30 på Masthuggstorget

Syndikalisterna

Årets paroll för syndikalisterna i Göteborg är "Arbetarkamp varje dag - inte en dag vart fjärde år!".

Är du syndikalist eller sugen på att bli kan har du möjlighet att marschera under denna paroll under 1 maj.

Syndikalisterna samlas sedvanligt klockan 12.30 på Masthuggstorget för att sedan tåga vidare med slutdestination Bältesspännarparken. Där bjuds på tal och uppträdanden.

Första maj. Kommunistiska partiet samlas på Linnégatan och Järntorget .

Kommunistiska partiet

Alla kommunister i Göteborg har möjlighet att ansluta sig till Röd Fronts demonstration under 1 maj.

Kommunistiska partiet samlas på Linnégatan och Järntorget klockan 14.00 för att sedan ha möte på Kungstorget klockan 15.00.

Talare. Stina Svensson, före detta talesperson för F!.

FI

Feministisktinitiativ flyttar sin demostration från Göteborg till Kungälv som en reaktion på att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar. Där kommer de att hålla en motdemonstartion.

FI har anordnat gratis bussresor från Järntorget (parkeringen bakom Folkets Hus) klockan 11.30. Buss tillbaks från Kungälv (Fästningsruinen) avgår kl. 15.15.

Anmäl dig här till detta event för att få plats på bussarna.

Varför demonstrerar man under första maj?

Den första maj är känd som arbetarrörelsens internationella högtisdag och har firats sedan 1890. Den startades på initiativ av Andra internationalen, vilket är en sammanslutning av europeiska socialdemokratiska organisationer. Andra internationalen startade första maj-traditionen till minne av Haymarketmassakern, där flera poliser och civila dog under en demonstration av strejkande arbetare som kämpade för 8-timmars arbetsdag.

Idag firas första maj runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer, manifestationer och möten.

Vi är GBG