Laddad. Frida Edman ser fram emot årets, ja alla års, Bokmässa. Foto: Kai Martin

Litteraturen i fokus för Frida

Frida Edman klev in på Bokmässan för att rädda den från krisen för två år sedan. Efter ett år på posten kunde hon dra en lättnadens suck. Nu är det dags för 35 upplagan av den litterära festen.

  • Publicerad 16:15, 22 sep 2019

När vi stängde 2018 var det med en lättnadens suck.

Böckerna har funnits med i hela hennes liv med en far som var noga med att läsa med henne. Varje kväll. Minst 30 minuter. Något som följt med Frida Edman, mässansvarig sedan två år för Bokmässan.

– Han tog med mig till Göteborg med tåget från Lysekil för att vi skulle gå på Operan eller Stadsteatern. Han introducerade mig till kultur och bildning, säger Frida Edman om sin far som då jobbade i hamnen vid Scanraff.

– När jag började på gymnasiet började han läsa på universitetet. På sätt och vis hade vi en bildningsresa tillsammans. Det smittade av sig på mamma, som läste på universitetet samtidigt som jag.

I lejonets kula

Göteborg Direkt träffar henne i lejonets kula med bara någon vecka kvar till invigningen 26 september. På hennes kontor är det lätt rörigt och urskuldande städar hon undan där vi ska sitta. Men stressad...? Inte för en sekund.

– Jag är bra på att koppla av. Då jag kör på färjan på väg hem är det en milstolpe om att jag snart ska hämta min 4-åring. På jobbet är jag effektiv och har ett fantastiskt team.

Hon har i en intervju sagt att hon är syntare, men när man klämmer henne på pulsen avslöjar hon:

– Det är egentligen bara två band: Depeche Mode och Kraftwerk. Jag missade dem senast på Liseberg men har kvar mina 3d-glasögon från spelningen på Way out West 2012, säger hon om de tyska pionjärerna inom elektronisk musik.

– Jag lyssnar generellt väldigt lite på musik och har inte ens ett eget Spotifykonto. Å andra sidan är min man väldigt intresserad. Istället lyssnar jag på P1 och böcker. Prioriteringsordningen är att lyssna på en bok i gungstolen eller P1. Jag går gärna på Way out West och har kanske bara missat tre gånger. Jag gillar upplevelsen.

Har hittat rätt

Som ansvarig för Bokmässan har Frida Edman hittat rätt. Inte bara för att hon har fyra till fem böcker igång. Efter att Bokmässan hamnat i kris i samband med nazist och motdemonstrationerna kring Svenska mässan 2017 och ifrågasättandet utifrån gällande utställarna för högextrema tidskriften Nya Tider blev hon satt att styra verksamheten rätt igen.

– Jag tror att vi på ett rätt lätt sätt konstaterade att så här kan vi inte ha det, säger hon om tiden efter 2017 års mässa.

– Vi samlade oss, la en strategi tillsammans där det blev glasklart att vi var tvungna att ta oss ur det och fokusera på det viktigaste, mötet mellan läsare och författare. Känslan för oss alla var att nu jävlar ska vi få Bokmässan på fötter igen. Men visst var det med en skräckblandad förtjusning jag antog uppdraget, men också med en stark tro på Bokmässan.

Kapten för Bokmässan

Frida Edman blev kaptenen som skulle styra Bokmässan ur sin värsta kris någonsin. En utmaning hon antog, men inte utan sin besättning, kollegorna. De lyckades och erkänner:

– Uppdraget gav oss en stor kraft att återupprätta Bokmässans anseende. Men, ja, när vi stängde 2018 var det med en lättnadens suck.

När Bokmässan är över, vad kommer du göra då?

– Åka till Frankfurts bokmässa, säger hon med ett leende och tillägger.

– Jag har fokus på att utveckla och inte bara för en ettårscykel. Vi tittar långt fram.

Frida Edman

Är: 37 år, bor på Hönö med man och barn. Uppvuxen i Lysekil, gymnasieår i Uddevalla och universitet i Göteborg. Utbildad svensklärare, utbildad i kommunikations- och mediekunskap vid Göteborgs universitet med kandidatexamen 2006. Är mässansvarig för Bokmässan sedan 2017. Tränar styrketräning och kör pass på gym. Men är framför allt intresserad av litteratur. Har fyra–fem böcker igång som läses fysiskt, i padda eller lyssnar på. Är trogen Way out Westbesökare. Favoritband: Depeche Mode och Kraftwerk, men missade de sistnämndas spelning på Liseberg 30 augusti

Frida Edmans Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Folkteatern – Stadsteatern

Saluhallen – Feskekörka

Linnégatan – Avenyn

Jungans – Paley

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Filmfestivalen – Way out West

Järntorget – Götaplatsen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57