Livräddare på Askimsbadet. Från vänster, Leo Johansson, Robert Sjöberg, Atlal Basha och Agnes von Essen. Foto: Alice Edwards

Livräddare: Vi vill finnas på alla badplatser

Under juni månad miste rekordmånga personer livet vid drunkningsolyckor i Sverige. Svenska Livräddningssällskapet Göteborg siktar på noll drunkningar och skulle vilja finnas på plats på alla Sveriges badplatser, om resurserna fanns.

  • Publicerad 12:04, 21 jul 2020

Svenska Livräddningssällskapet Göteborg, SLS, är en ideell organisation som arbetar för ökad vattensäkerhet. De bildades 1842, då över 1000 personer drunknade varje år. Sedan dess har de fått simkunskap som en obligatorisk del av läroplanen, bevakat Sveriges vatten och utbildat kring vattensäkerhet. 

I Göteborg finns de på plats med livräddare på Askimsbadet. 

– Förra året gjorde vi över 2000 insatser här på Askimsbadet, säger Agnes von Essen, teamledare för bevakningen på SLS Göteborg. 

Insatserna gäller inte bara livräddning i vattnet. Livräddarnas område sträcker sig från havet hela vägen till parkeringen. Om någon skadar sig finns de för att hjälpa till. 

– Jag tror att många inte förstår vad vårt jobb innebär, att det är mycket mer än bara insatser i vattnet. Det kan vara allt från att hjälpa med borttappade barn, lägga om skador och utbilda kring vattensäkerhet. 

Utöver det samlar livräddarna även in statistik och daganteckningar varje dag, för att kunna konstant förbättra sitt arbete. 

Konstant uppsikt

Det finns tre livräddare på plats på Askimsbadet – åtta timmar per dag. En i tornet med kikare, en på piren och en nere på stranden. Arbetet som livräddare innebär att ha konstant uppsikt. Var är föräldrarna? Överskattar han sin simförmåga? Springer hon till eller från någon? Agnes von Essen ställer sig själv frågor hela tiden. 

 

– Vårt viktigaste arbete är det förebyggande. Vi analyserar situationer konstant och har ett konsekvenstänk åt alla. Man är ganska trött i hjärnan i slutet av dagen, säger hon. 

Till skillnad från hur filmerna ofta porträtterar en drunkning så är det oftast inte ett högljutt plaskande och ropande. 

– Drunkna kan du göra på tio sekunder. Det är bara ett andetag vatten som krävs och drunknar gör du tyst. Därför är det viktigt att konstant hålla uppsikt och agera innan den situationen kan inträffa.

Mitt under intervjun brusar hennes radiotelefon och trots att hon inte är den som håller utkik i tornet tar hon blixtsnabbt upp den och kollar läget. En livräddare rapporterar, idag är saker lugna.

Mitt under intervjun brusar radiotelefonen. Agnes svarar blixtsnabbt. Foto: Alice Edwards

Det är en konstant koll när livräddarna är i tjänst för säsongen, som ännu inte hade börjat när junis rekordhöga drunkningsstatistik kom in. Hela 23 personer miste livet under juni månad i drunkningsolyckor, varav 12 i badolyckor, det högsta antalet för månaden under hela 2000-talet. 

– Varför det såg ut som det gjorde är dels att det var en varm månad, dels att många är hemma under pandemin och rör sig till lokala badplatser istället för att resa utomlands.

Vill ha mer bevakning

Enligt Agnes von Essen har SLS både personalen och kompetensen att bevaka många fler badplatser än vad som görs idag. Bristen ligger i resurserna. 

– Det är vår verksamhet som bekostar all bevakning vi gör runt om i Göteborg. Dessvärre har vi inte råd att vara på alla platser som vi skulle vilja, vilket känns jättetråkigt med tanke på statistiken. 

Atlal Basha, Robert Sjöberg och Leo Johansson tittar ut över havet efter arbetspassets slut. Foto: Alice Edwards

Hon önskar att fler skulle bidra till deras verksamhet, exempelvis att Göteborgs stad och företag skulle inse vikten av deras arbete.

– Vi tycker att det här arbetet är jätteviktigt. Det är en samhällsnytta som kan förändra människors liv. Vår vision är noll drunkningar. Vi ska finnas på plats så att ingen ska behöva gå det ödet till mötes. 

Agnes von Essen började jobba med livräddning redan 2011 och är idag ansvarig för bevakningen i Göteborg. 

– Jag kommer aldrig lämna det här arbetet. Det gör man inte, det finns alltid med en i en eller annan form. Det är ett jobb man fastnar för och som jag brinner för, säger Agnes von Essen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11