Fönstren föll ut på gatan – fortfarande inte åtgärdat

Fönster föll rätt ned i gatan på grund av dåligt skick. Två år senare har alla gamla fönster fortfarande inte bytts ut på Poseidons fastigheter i Gamlestaden.

  • Publicerad 06:30, 26 maj 2020

Ska någon oskyldig behöva få ett fönster med tillhörande karm i huvudet...

Redan i maj 2018 rapporterade Göteborg Direkt om de första – men inte sista – fönstren som föll ned på gatan på Gamlestadsvägen.

– Ska någon oskyldig behöva få ett fönster med tillhörande karm i huvudet innan fönstren byts ut, undrade en boende i en av Poseidons lägenheter då.

Livsfaran: Fallande fönster i Gamlestaden

I samma veva lovade det kommunala fastighetsbolaget Poseidon att byta de gamla originalfönstren från omkring 1930-talet mot nya säkra som bara går att öppna inåt.

Nu, två år senare tipsar fler boende i Gamlestaden att fönsterna inte är utbytta i området, vilket Magnus Alexandersson, distriktschef på Poseidon bekräftar.

– Fönstren på Gamlestadsvägen har inte bytts ut, säger han och tillägger:

– Men för cirka två år sedan besiktigade vi fönster och lagade eller bytte de som bedömdes värst.

Ändrade planer

Orsaken till att alla fönster inte har bytts ut är bland annat att Poseidon planerade ett större projekt med fasadförändring och tilläggsisolering men bygglov för hela åtgärdspaketet godkändes inte.

Då ändrades planerna till att omfatta endast fönsterreparation eller byte och takbyte.

– Efter det har organisationsförändringar kommit emellan som gjort att vi inte haft interna resurser till att dra igång ett så stort projekt, säger Magnus Alexandersson.

Livsfarliga fönstren i Gamlestaden fortsätter ramla ut på gatan

Hur ser planerna på fönsterbyte ut i Gamlestan?

– Vi räknar med att komma igång med åtgärder under året. Just nu gör vi om förfrågningsunderlaget till att omfatta fönsterbyte eller reparation av fönster och takomläggning. Det troliga är att vi inte byter alla fönster, säger Magnus Alexandersson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11