Fara. I veckan ramlade en ruta ut från tredje våningen på Gamlestadsvägen 19. Ett annat fönster föll på innergården. Foto: Läsarbild

Livsfarliga fönstren i Gamlestaden fortsätter ramla ut på gatan

De livsfarliga fönstren i Gamlestaden fortsätter att ramla ut. Nu senast ett från tredje våningen. "Poseidon har aldrig prioriterat detta", säger Andreas Hedberg, som bor i fastigheten.

  • Publicerad 15:04, 4 jan 2019

Redan i mitten av maj i fjol kunde Göteborg Direkt berätta om fönster som föll ned på gatan på Gamlestadsvägen. Fastighetsägaren Poseidon lovade då att byta de gamla livsfarliga fönstren mot nya säkra som bara går att öppna inåt.

Läs också: Livsfaran: Fallande fönster i Gamlestaden

Nu, nästan åtta månader senare, forsätter dock rutorna att ramla ned på gatan. I veckan ramlade en ruta ut från tredje våningen på Gamlestadsvägen 19. Ett annat fönster föll på innergården.

– Grannarna vill ha nya fönster, och det har påtalats länge, men Poseidon har aldrig prioriterat detta. Dom har under sommaren haft en hantverkare som inspekterat fönstren utifrån via skylift, och under hösten har dom bytt ut eller renoverat runt tio fönster, säger Andreas Hedberg som bor i fastigheten.

Inspektionen bekräftas av Svante Lahti, distrikschef på Poseidon.

– Under hösten inspekterades samtliga fönster utvändigt med hjälp av skylift. Vi har även varit inne i en del lägenheter och efter det så har det budgeterats för att byta alla fönster under 2019.

Hur snabbt kan det ske?

– Under våren kommer upphandlingen av arbetet att ske och löper den processen på enligt plan så startar arbetet nu i höst, säger Svante Lahti.

Men samtidigt fortsätter fönstren att ramla ut?

– Säkerheten är jätteviktig för oss och så sent som i dag har våra bovärdar gått ut med information och uppmanar boende att anmäla om just deras fönster är i dåligt skick. Vi byter självklart löpande i väntan på det stora arbetet i höst, säger Svante Lahti.

Andreas Hedberg är dock inte imponerad.

–  En kan undra hur Poseidon prioriterar? Det projekteras ju för området, så Poseidon kommer ju säkerligen bara att ”släcka bränder” tills dom bestämt hur områdets framtid blir – på de boende och allmänhetens bekostnad och säkerhet. Roligare att bygga nya hus än att ta hand om sina gamla, gissar jag, säger Andreas Hedberg.