Cykelkafé, pop-in, mötesplats, kreativ smältdegel. Robin Olsson har många idéer om sitt kafé Llama Lloyd på Väderkvarnsgatan som öppnar i helgen. ”Jag behövde en plats där jag kan få utlopp för mina idéer och jag hoppas också få ta del av andras”. Foto: Edith Camilla Svensson

Llama Lloyd – mer än bara ett kafé

Ett skönt häng, en mötesplats, ett statement. Och så klart ett kafé. I helgen öppnar Llama Lloyd på Väderkvarnsgatan, ett kulturkafé som uppmanar dig att välja cykeln.

  • Publicerad 11:50, 27 feb 2015

Ni som bor och passerar här har säkert sett att det i hörnet av Tunnbindaregatan och Väderkvarnsgatan, ett stenkast eller två från Kvilletorget, pågått aktivitet. Efter månader av renovering öppnar i helgen, närmare bestämt 1 mars, Robin Olsson sin dröm: ett kafé på Hisingen.
– Jag har haft en dröm om att ha ett fik ett tag, där idéer, mina och andras, kan konkretiseras, säger han.
Från början var inte tanken ett cykelkafé även om fortfarande finns med i konceptet utan hans stora intresse musik skulle finnas med.
– Llama Lloyd är också en blogg där jag bland annat intervjuar musiker där vi också snackar mat. En idé är att få recept från musiker som jag kan använda i kaféet, men de vill inte alltid släppa dem med det ska nog gå, säger han.
För det behövs, menar han. Han är inte kock och har, enligt egen utsago, tummen mitt i handen så inputs och hjälp av vänner och släktingar har varit förutsättningen att förverkliga drömmen. Så hoppas han att det ska fortsätta, med inputs från besökare, vänner och människor han mött och kommer att möta.

Svårt att definiera

Men det är inte lätt att beskriva vart han vill med sitt kafé. Mer än att det ska vara en smältdegel av idéer, människor och innehåll. Musiken är viktig.
– Jag ser också spelningar här men i mindre skala. Huset är lyhört och det bor folk ovanpå, det måste jag respektera, men kanske gatuspelningar utanför och listening partys inne. Jag kan inte säga så mycket om det än men jag jobbar på idén med ett skivbolag.
Lika väl som att slinka in på en kaffe efter jobbet, träffa vänner eller äta frukost, lika väl kan det hållas en utställning, kreativa möten eller tillfälliga pop-in events. Efter resor i världen och otaliga couchsurfing, eller soffsurfing har han träffat många som han hoppas ska bidra.
– Det kan låta lite flummigt men jag gillar idén med kollaborativ ekonomi (konsumtion som förbrukar mindre naturresurser, tillgång framför ägande, red.anm) och letar olika samarbeten och utbyten, säger han.

Vänder på begreppen

På menyn har han både gröt, soppa, mackor, bakverk och som han själv säger, jävligt bra kaffe. Vad som bjuds är och ska vara ständigt föränderligt, han vill att folk ska bidra. Miljövänligt och alternativt står i fokus. Ett köttalternativ och resten vegetariskt och veganmat. Ett statement det med.
– Jag vänder på steken, får folk att tänka till. Det finns något som kallas nudging, att man liksom puffar folk i rätt riktning. Det är onaturligt att köra på som vi gör, säger han.
En livsstilsfilosofi konkretiserad i ett kafé. Kommer du på cykel får du dessutom tio procent rabatt på allt ätbart. Det finns de som redan reagerar och tyckt att han ska dra med sina ”hipster-idéer” någon annanstans.
– Men det är bra att folk reagerar, då gör man något som ger avtryck, säger han lugnt.
Idéer och musik, idrott och framtid, högt i tak, även bokstavligt talat. Men gemytligt.
– Två pers här och det är folk, säger Robin Olsson.
Det lilla kaféet på hörnet är mer än ett kafé, är tanken. Och alla är välkomna.
– Jag hoppas att både byggjobbarna och Hisingsborna hittar hit, säger han.
Närmast blir det nog försäljning och visning av posters med Hisingstryck som han beställt från en firma i Majorna. Hisingen är ett självklart val, Robin Olsson bor själv vid Wieselgrensplatsen.
– Jag gillar hela underdoggrejen med Hisingenattityd och kommer i olika sammanhang att lyfta Hisingen. Ledorden är promota Hisingen och cyklar.
Det ni! Lite kaffe på det så.


NAMNET  Llama Lloyd


Uppkom efter diskussioner om varför man stavar det engelska ordet för lamadjur med dubbel-L i början och vilka fler ord det finns. Llama Lloyd är också en blogg och en hemsida med krönikor och intervjuer, både av Robin och de ska fortsätta föda varandra.

Loggan med laman
är skapad av en kompis till Robin, Galia Durant, som är mest känd som den kvinnliga delen av duon Psapp, som gjort signaturmelodin till Grey’s Anatomy. Förebilden såg de på en vägg i Buenos Aires 2005.

Hemsida:
www.llamalloyd.se.
Öppettider: tisdag-fredag 9-18, lördag 11-15. Söndagar och måndagar stängt.

Sociala medier:

Facebook.com/llamalloyd
På twitter är Robin lite mer privat. Följ på egen risk: @llamalloydSE
Älskar Instagram @llamalloyd

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11