Löftet: Blir världens bästa inomhusvattenpark

I Lisebergs stora jubileumsprojekt ingår en inomhusvattenpark och ett upplevelsehotell. Under fredagen togs ett symboliskt första ”badtag”.

  • Publicerad 16:37, 14 sep 2018

Lagom till Lisebergs 100-årsfirande, 2023, ska nöjesparkens största satsning någonsin vara klar. Det handlar om en inomhusvattenpark och ett upplevelsehotell.

– Det började med en workshop för några år sedan med en mängd olika idéer. En av dem var att vi skulle bygga en vattenpark i kombination med ett upplevelsehotell och nu står vi här. Jag lovar, detta kommer bli världens bästa inomhusvattenpark, inget kommer slå den, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt.

Läs också: Liseberg byggs och rivs på två håll

Jubileumsprojektet ska byggas i området där den stora parkeringsplatsen söder om parken ligger i dag. För fem år sedan köpte Liseberg upp marken på andra sidan Mölndalsån, vid Växellådsfabriken, där en ny markparkering ska anläggas.

I februari förra året klubbade kommunfullmäktige projektet. I maj skrevs kontrakt med byggföretaget NCC och under fredagen togs det symboliska första spadtaget – som blev ett "badtag" med vattenballonger som kastades mot Växellådsfabriken innan rivningsmaskinerna satte igång. Samtidigt håller Liseberg redan nu på med att slutföra köp av vattenattraktioner.

– Vi har hittat fantastiska attraktioner. Men vad det blir för några släpper vi först lagom till öppning, säger Thomas Sjöstrand.

Projektet är inte helt okontroversiellt. Flera politiska företrädare i staden tycker det är fel att kommunen ska bygga hotell i två-miljardersklassen och konkurrerar med det privata näringslivet. Politiker som ställer sig bakom projektet säger å sin sida att det är klart bättre för göteborgarna att satsa än att inte satsa, inte minst tack vare att projektet både skulle ge fler besökare och leda till nyanställningar.

Projektet beräknas ge 3500 arbetstillfällen och det nya hotellet ska ge 300 nya helårsjobb och generera 185 000 nya gästnätter i Göteborg. För nöjesparken blir det också ett stort lyft, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

– Framförallt kommer det innebära att vi i högre grad kommer bli en helårsverksamhet. Vattenparken blir ett fantastiskt tillskott och jag tror att Liseberg i högre grad kommer bli en stadsdel snarare än bara en park. Vi kommer bli ännu viktigare – både för Göteborg som destination men också som en viktig byggsten i Göteborgs identitet.

Jubileumsprojekt

Hotelldelen
• totalt 30 660 kvm
• 453 rum med 4–6 bäddar
• huvudrestaurang med 550 sittplatser
• temarestaurang med 250 sittplatser
• takbistro med 150 sittplatser
• mindre mötes- och eventanläggning på 1 350 kvm
• mindre spaanläggning.

Äventyrsbadet
• 8 upplevelsepooler
• 10 vattenrutschkanor
• 2 vattenlekplatser
• Relaxområden
• Restaurang med 400 sittplatser
• kapacitet för 2 800 gäster samtidigt

Källa: Göteborgs Stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00