Tummis. Got Events ordförande Bettan Andersson (V) utlovar förändringar på Gamla Ullevi, efter kritik från bland andra SEF och dess ordförande Mats Enquist. Foto: Göteborgs stad/Joel Marklund/Natalie Greppi/Mostphotos

Löftet: Gamla Ullevis besökare ska få gratis kranvatten

Gamla Ullevis svårtillgängliga kranvatten får kritik av Svensk Elitfotboll. Det visar sig också att Got Event redan för tio år sade sig vilja få bort flaskvatten. "Någonting kommer hända. Det kan jag lova", säger nu Got Events ordförande Bettan Andersson (V).

  • Publicerad 06:00, 11 sep 2017

Vi har tidigare berättat om Göteborgs motsägelsefulla vattenpolicy, där flaskvatten pekas ut som en mijöbov att undvika samtidigt som kranvatten gjorts svårtillgängligt på kommunens arena Gamla Ullevi.

Läs mer: Kranmärkt stad: då tar Gamla Ullevi betalt för ljummet kranvatten

Redan 2008 fick Miljöpartiet igenom en motion om att verksamheter inom Göteborgs stad inte ska köpa in flaskvatten. Got Event, som driver Gamla Ullevi, höll med och tillade att deras inhyrda kioskföretag skulle informeras "om att vi ser det som positivt om förbrukningen av buteljerat vatten minskar".

Got Event menade visserligen att det var svårt att undvika flaskvatten eftersom "det på kort tid skall serveras stora mängder dricka och att det bedöms ta längre tid att hälla upp dricka i glas", men lovade att "bevaka teknikutvecklingen för att kunna hitta en metod att ersätta buteljerat vatten i barerna."

(V)attenkamp i närtid

Nyligen beslutade kretslopp- och vattennämnden också att 100 offentliga vattenposter ska uppföras i stan. Stark kritik framfördes från bland andra Moderaterna, men nämndens ordförande Jöran Fagerlund (V) försvarade beslutet i Svt:

– Det ska vara lätt för människor att få tag på vatten och mycket bättre än att alla går och köper på flaska. Vi tycker att det ska vara ett hundratal vattenposter där människor rör sig, sa han.

Jöran Fagerlund är även första vice ordförande i styrelsen för Higab, som byggt Gamla Ullevi. Om Got Event vill ha vattenfontäner på arenan borde det gå att ordna, menar han. Han tycker också vattnet borde vara gratis.

– Någonstans på arenan borde det gå att få till en vattenpost, säger Jöran Fagelund.

Lovar förbättring

Got Events ordförande Bettan Andersson (V) håller med om att vattentillgängligheten på Gamla Ullevi rimmar illa med stadens officiella syn på flaskvatten.

– Det behövs något på arenan som gör att folk har tillgång till kallt vatten gratis, säger hon.

2008 sa Got Event att man skulle "bevaka teknikutvecklingen för att kunna hitta en metod att ersätta buteljerat vatten i barerna." Varför märks inte det på Gamla Ullevi idag?

– Det kan jag inte svara på eftersom jag inte var med då, och inte Got Events nuvarande VD heller. Det skulle bara bli spekulationer från min sida, säger Bettan Andersson.

– Nu har detta framkommit och vi får försöka hitta en lösning, fortsätter hon.

Svensk Elitfotboll vill se en förändring

Organisationen Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, samlar Sveriges fotbollssupportrar. Nyligen tog de fram en lista över minimikrav på arenornas bortasektioner.

Två av punkterna, som får antas gälla andra sektioner också, anger att "dricksvatten ska erbjudas utan kostnad till samtliga besökare", samt att "toaletterna (...) ska ha rinnande varmt och kallt vatten".

Men på Gamla Ullevi kostar kranvattnet, som ibland är ljummet, fem kronor och på toaletterna finns inget kallvatten.

Mats Enquist är generalsekreterare för SEF, Svensk Elitfotboll. Han ställer sig utan omsvep bakom kraven från supportrarna.

Vad tycker du om vattenvillkoren på Gamla Ullevi?

– Så borde det inte vara naturligtvis, där borde de hitta bättre lösningar. Folk är på en upplevelse, självklart ska det vara trevligt och finnas möjlighet att dricka sig otörstig, säger Mats Enquist.

– Jag lägger mig inte i priset, men man kan ju tycka att ett vanligt glas vatten ska vara gratis. Men det är tyvärr inte jag som bestämmer, säger han.

Långsamma processer

Enligt Mats Enquist jobbar SEF kontinuerligt för supportersynpunkterna genom dialog med främst SFSU och fotbollsklubbarna men också arenaägare.

– Men i fotbollen går ingenting fort... Vi stöttar grunderna i manifestet men det gäller att alla andra aktörer delar vår uppfattning också, säger han.

Got Events ordförande Bettan Andersson bekräftar att förändringsprocessen kommer ta tid. Hon fick frågan på sitt bord för ett par veckor sedan ska nu se över vem som ska betala och när något kan göras.

Hennes nästa steg är att lyfta frågan med Got Events ledning.

– Någonting kommer att hända, självklart. Det kan jag lova, säger Got Events ordförande Bettan Andersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG