DIALOG. Wieselgrensplatsen i Lundby är ett av de områden som får extra ögon på sig i det nya medborgarlöftet. Arkivbild. Foto: Mia Pettersson

Löftet: Trygga torg i Lundby

Lagom till jul presenteras Lundbys nya medborgarlöfte. Fokus ligger på Wieselgrensplatsen och Hjalmar Brantingsplatsen. Nästa år ska de nämligen bli trygga och säkra platser för alla Lundbybor.

  • Publicerad 09:12, 28 dec 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Det är platser där människor dricker sprit eller använder narkotika. Dessutom rör det sig ofta många människor på de här platserna och trängseln är en grogrund för stök och ficktjuveri, säger Håkan Bredinge, kommunpolis på Hisingen.

Medborgarlöftet är en del av Trygg-i-konceptet, där polis och stadsdelsförvaltning samverkar kring olika trygghetsfrågor. Målet är ökad trygghet, minskad brottslighet och ett större förtroende för såväl polis som stadsdelsförvaltning. 

Det var i den senaste medborgardialogen som det framkom att många Lundbybor känner sig otrygga när de rör sig utomhus. Statistiken visade sedan att just Hjalmar Brantingsplatsen och Wieselgrensplatsen sticker ut när det gäller allmän brottslighet.

– De här platserna är som Kinderägg när man jobbar med de här frågorna. Man kan komma tillrätta med många problem samtidigt, säger Håkan Bredinge. Så nu ska stadsdelen ta ett större ansvar för de här platserna och se vad man kan göra tillsammans med dem som äger torgen. Och vi poliser ska se till att vara där frekvent och låta våra volontärer vara där också.

LÄS OCKSÅ: Löftet: Trafiken i fokus för polisen i Lundby

I Lundbys senaste medborgarlöfte för två år sedan låg fokus på trafikproblem. Ett arbete som fortsätter.

– Trafiken är alltid aktuell med trafikproblem, hastighet och nykterhet, så hela den biten får Lundbyborna ändå, säger Håkan Bredinge.  Med det här medborgarlöftet kan vi peka på ett område där vi lägger lite extra fokus efter vad folk tycker är viktigt, inte efter vad vi poliser tycker. Sedan kan vi kommunicera vad vi har gjort på de här två platserna och det är bra, jag tror att folk ibland undrar vad i hela friden vi poliser gör.

Vi är GBG