Samverkan. Att öka tryggheten är inte ett enmansjobb, menar polisen. Foto: Mostphotos

Löftet: Trygga torg och hållplatser i Backa

Nu presenteras årets medborgarlöfte i Norra Hisingen. Fokus riktas mot Backa Röd och Selma Lagerlöfs torg som ska bli tryggare. Samverkan är receptet för att lyckas, menar polisen.

  • Publicerad 14:00, 20 jun 2019

Det är dags för ett nytt medborgarlöfte i Norra Hisingen. Ambitionen är att torgen ska bli tryggare med riktat fokus på Backa Röd och Selma Lagerlöfs torg.

Platserna ingår i det som polisen klassar som ett utsatt område och av Göteborgs stad som ett prioriterat område.

– Vi ser en oro bland människor kring problematiken både i Backa Röd med ungdomar som stökar och till en viss del narkotikahandel runt Selma Lagerlöfs torg. Även om vi inte har jättestora problem rent gängmässigt med öppet våld nu ska vi inte heller dit framöver, säger Håkan Bredinge, kommunpolis, Norra Hisingen.

Fyra av fem känner sig trygga i sitt område

Därför lovar nu polisen tillsammans med stadsdelen och flera andra aktörer såsom skola, bostadsbolag, Västtrafik med flera att; öka närvaron, arbeta intensivt mot narkotika och skapa trygga offentliga miljöer. Det handlar framför allt om torgmiljöer och hållplatser.

– Vi vill inte riskera att hamna ett steg högre på listan med utsatta områden, utan vi ska neråt på den. Om ett par år ska vi kunna säga det här har vi gjort och det gav den här verkan.

Arbetet med att skapa trygga miljöer är långsiktigt och för att lyckas är samverkan a och o, anser Håkan Bredinge.

– Det är inte ett enmansjobb utan vi får hjälpas åt att göra rätt saker. Det är unikt att så många samverkanspartner är villiga att vara med och göra en förändring i Norra Hisingen och framför allt i Backa, säger han.

Arbetet kommer följas upp årsvis med bland annat statistik och dialoger.

Löftet: Trygga torg i Lundby

Polisen om Biskopsgården: Vi är på rätt spår

Aktörer i medborgarlöftet - Norra Hisingen:

Medborgarlöftet har gemensamt tagits fram av polisen, stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen, Fastighetskontoret, Framtidskoncernen (Familjebostäder, Poseidon, Störningsjouren), Grundskoleförvaltningen, Göteborgslokaler, Kriminalvården, Park- och naturförvaltningen, Trafikkontoret och Västtrafik.

Källa: Polisen

Det här är årets medborgarlöfte:

Polisen ska öka sin närvaro genom patrullering på platser och tider, där invånarna känner sig otrygga.

Polisen ska även förstärka närvaron av vuxna genom att använda polisens volontärer. Polisen ska planera och genomföra kameraövervakningen i området.

Polisen ska arbeta intensivt mot både den öppna och dolda narkotikahanteringen.

Förstärkt stöd till invånare som vill lämna kriminalitet.

Tätare samarbete mellan polisen, Norra Hisingens stadsdelsförvaltning samt Kriminalvården för att få personer att lämna en kriminell livsstil.

Trygga Ungdomsmiljöer (TUM) hanterar trygg- och jämlikhetsfrågor. Rapporter från flera olika områden och professioner skapar förutsättningar för en starkare och mer flexibel organisation av resurser i fält.

Grundskoleförvaltningen vill samarbeta och ha ett utbyte med näringslivet i närområdet. Syftet är att kunna erbjuda praktikplatser och samtidigt engagera ungdomar i samhället samt arbetslivets rättigheter och skyldigheter.

Framtidenkoncernen och Göteborgslokaler ska arbeta aktivt med den så kallade ”broken windows-metoden”. Den går ut på att det ska vara rent och snyggt och inget trasigt. Reparationer eller åtgärder sker inom 24 timmar.

Framtidenkoncernen ska intensifiera arbetet mot olovlig andrahandsuthyrning och otrygga hyresförhållanden.

Framtidenkoncernen genom Poseidon och Familjebostäder genomför trygghetsvandringar för att identifiera och åtgärda otrygga platser.

Ökad närvaro av ordningsvakter i kollektivtrafiken på utvalda hållplatser och gemensamma aktiviteter med Polismyndighet/polisens volontärer.

Trafikkontoret och Västtrafik ska samarbeta kring hållplatsmiljö och trygghet.

Fastighetskontoret ska samarbeta med skolan och föreningslivet för att erbjuda praktikplatser och jobbskapande aktiviteter

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12