Löfven i Frölunda: "Förbannade ligistfasoner"

Statsminister Stefan Löfven (s) besökte tillsammans med inrikesminister Morgan Johansson (s) och kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (s) Frölunda torg dagen efter bilbränderna.

  • Publicerad 16:15, 14 aug 2018

Bärgningsbilar på rad och brandlukt fortfarande i luften. I glassplittret på Frölunda torgs parkering står statsminister Stefan Löfven (s) och inrikesminister Morgan Johansson (s) dagen efter bilbränderna.

Läs också: FILM: Här flyr de maskerade bilbrännarna

– Hade det inte varit val hade han aldrig kommit, säger Bertil Johansson. En av flera nyfikna som helt ovetandes sprang in i statsministern i köpcentret.

– Hade han inte varit här hade folk varit sura för det, säger Bertils sambo Evy.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Stefan Löfven var redan i Göteborg för en partiledardebatt. Men på grund av måndagskvällens bilbränder passade han och Morgan Johansson på att besöka en av de platser som eldhärjades för att prata med polisen, närboende och media.

– Förbannad ligistfasoner! Jag blir så upprörd, säger Stefan Löfven och pekar upp mot höghusen vid torget och fortsätter:

– Där uppe står människor och ser hur det brinner. Det skapar oro och rädsla. Därför måste samhället alltid visa att vi är starkare och det måste de här brottslingarna veta. En dag sitter de bakom lås och bom, säger Stefan Löfven.

Vad har ni för ansvar i det inträffade?

– Regeringen är ansvariga för att se till att polisen har tillräckliga resurser och det gör vi. Varför just den här händelsen kunde inträffa får utredningen visa, säger Stefan Löfven.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson fyller i:

– Det är en avskyvärd attack som också verkar vara samordnad. Samtidigt får man bilden av att det är ett ganska fåtal individer som skadar väldigt väldigt många. Då handlar det om att med hjälp av lagstifningen bura in de här personerna.

Hur då?

– Vi genomför just nu den största polissatsningen på 20 år. Vi utbildar dubbelt så många poliser som tidigare och startar upp nya polisutbildningar. Vi skärper också straffen. För grov skadegörelse, som det här bland annat handlar om, kan man nu få ända upp till 6 års fängelse. För grovt vapenbrott har vi också skärpt straffen. Det handlar om hårdare straff, ökad polisnärvaro och ökad kameraövervakning som både kan störa och klara upp brottslighet, säger Morgan Johansson.

Läs också: Två personer gripna efter nattens bilbränder

Två unga män greps och anhölls under tisdagen misstänkta för grov mordbrand och fler gripanden är att vänta. Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (s) fanns också på plats på Frölunda torg där hon bland annat berömde både polisen och räddningstjänstens arbete.

– De har gjort ett utomordentligt arbete. Man ska komma ihåg att det här är inga pojkstreck. Det är ingen lek. Det här är kriminella personer. På längre sikt handlar det om att fortsätta med vårt förebyggande arbete. Planen är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden i Göteborg om 10 år. Det handlar inte om raketforskning – skola, jobb, bygga bort bostadsbristen men också sätta åt hedersrelaterat våld och extremism. Men det finns ingen quick fix, säger Ann-Sofie Hermansson.

Läs också: Försäkringsbolagets lugnande besked efter bilbränderna

Vi är GBG