Statsminister Stefan Löfven var positiv till att lagen om tillträdesförbud trätt i kraft. "Upprepade stölder och trakasserier skapar otrygghet, därför är det också samhällets skyldighet att hantera det här". Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Löfven om nya lagen: "Samhällets skyldighet"

Förslaget om möjlighet att porta brottslingar från butiker har varit på tapeten länge. Nuvarande regering har jobbat med att ta fram ett förslag som den första mars blev verklighet i år.

  • Publicerad 05:30, 19 mar 2021

Anser man att det här är något som ska prioriteras är polisen bundna genom avtalet att göra det.

Justitieminister Morgan Johansso: "Vi vet att det här är ett problem på många håll i landet. Nu har man ytterligare ett verktyg att arbeta med". Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Under en digital träff förra veckan presenterade statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson (S) den nya lagen om tillträdesförbud. På träffen medverkade Alma Draganovic så väl som representanter från organisationen Svensk handel samt fackförbundet Handels.

– Upprepade stölder och trakasserier skapar otrygghet, därför är det också samhällets skyldighet att hantera det här, inledde Stefan Löfven.

– Vi arbetar även med att få fler poliser, ökad kameraövervakning och vi jobbar med strafflagstiftningen, fortsatte Morgan Johansson.

Morgan Johansson bemötte även den oro som Alma Draganovic och andra handlare har haft, att det ska vara för krångligt att porta personer.

– Det är en åklagare som ska ta beslutet vilket innebär att det inte behöver gå hela vägen genom rättsprocessen för att någon ska få tillträdesförbud. Det förenklar processen. Dock får man vara medveten om att det kan ta en liten tid innan rutinerna har satt sig.

Hur prioriterad kommer den här typen av brottsbekämpning att vara? Vilka direktiv kommer lokala poliser att få?

– Jag tycker att man ska bygga på de samverkansavtal som redan finns mellan kommunerna och polisen. Det är där kommunerna identifierar vilka problem man har med trygghet och brott på lokal nivå. De ligger sedan till grund för den överenskommelse man tecknar med polisen. Anser man att det här är något som ska prioriteras är polisen bundna genom avtalet att göra det, säger Morgan Johansson.