Inspirerar. Fler stadsdelar vill nu testa egen valuta, säger Kalle Karlsson, en av initiativtagarna till testet med majorer i Majorna. Foto: privat

Lokal valuta kan testas i fler stadsdelar i Göteborg

Under september har den lokala valutan majorer testats på ett tjugotal ställen i Majorna. Nu är flera stadsdelar intresserade av att haka på, bland annat Hammarkullen och Kville.

  • Publicerad 15:38, 9 okt 2017

Växelkursen var en svensk krona mot en major och ett tjugotal ställen i Majorna har tagit emot valutan under hela september månad.

LÄS MER: Majorna får egen valuta

Totalt har 20 000 majorer florerat. Allra flest har hamnat på Ica Effkås på Kungsladugårdsgatan (totalt 2 800), men även på caféeer och restauranger i området.

– Självklart går det ju utmärkt att stödja det lokala med svenska kronor också, men kruxet är ju att de lika gärna kan försvinna från stadsdelen. Majorerna måste man ju handla för lokalt om du inte växlar tillbaka, säger Kalle Karlsson, en av initiativtagarna till projektet som drivs av Ekologisk stadsdel Majorna.

Tanken är att valutan ska återkomma, men med en del uppdateringar. Bland annat funderar man på om den ska finnas även digitalt, och på hur projektet ska kunna utvidgas.

– Två områden har flaggat för att detta känns intressant, i Hammarkullen och i Kville. När vi startade var det en caféägare i Kville som hörde av sig direkt och ville acceptera majorerna.

När tror du det skulle kunna bli aktuellt att testa valutan igen?

– Det beror väldigt mycket på vad vi får för förutsättningar. Nu förbereder vi och laddar inför samma period nästa år igen, men det hade ju varit otroligt trevligt om det hade gått snabbare än så, säger Kalle Karlsson.

Sista september var sista dagen att växla tillbaka majorerna till svenska kronor. Men folk verkar spara på dem som souvenirer, berättar han, många av sedlarna har nämligen inte kommit tillbaka till banken.

– Den allra första, 001:an, sitter på kaffeautomaten på Klippans café. Det var nån som hade försökt köpa den men svaret var nej nej det kan du glömma. Så gissningsvis tycker många att det här är en rolig grej och vill spara, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG