Göteborgs Fotbollförbunds styrelse har beslutat att skjuta på seriestarten för alla verksamheter, med tidigaste start den 13 april. Foto: Dick Carlsson

Lokalfotbollen skjuter på seriestart – två veckor

Alla seriespel från division tre och uppåt har skjutits fram till sommaren. Men för lokalfotbollen i Göteborg väljer förbundet att bara flytta seriepremiären två veckor – än så länge.

  • Publicerad 17:09, 26 mar 2020

Sedan tidigare har Allsvenskan, Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och Svenska Cupen skjutits fram till sommaren. Under onsdagen kom Svenska fotbollsförbundet med en krisplan på hur de hanterar coronautbrottet. Beskedet var att allt seriespel ned till division tre för herrar och ett för damer flyttas till maj eller juni.

När det gäller de lägre divisionerna har det varit upp till de olika distrikten att själva avgöra när serierna kan dra igång. Hallands fotbollsförbund har beslutat att serierna startar först i juni och att alla lag bara ska mötas en gång, i stället för två.

Göteborgs fotbollsförbund har tagit ett annat beslut. Seriestarterna flyttas två veckor, till den 13 april.

– Jag tror att vi har lite olika förutsättningar jämfört med Halland. Vi är ett område där lagen har relativt nära till varandra och vi har många konstgräsplaner. Då blir det lättare för oss att trycka in extraomgångar om det blir så, säger Madelene Ekvall, vice ordförande i Göteborgs fotbollsförbunds styrelse och vice ordförande i tävlingskommittén.

Varför väljer ni inte premiär i juni och att serien förlängs till november?

– Det finns många sätt och många olika åsikter om detta. Det är jättesvårt. Ingen vet vad som är rätt eller fel i dagsläget, säger Madelene Ekvall.

Hon förtydligar att 13 april är det datum man satt nu, men att det snabbt kan förändras.

– Det kan komma ett nytt beslut i morgon, eller om två veckor. Om Folkhälsomyndigheten kommer med andra besked får vi tänka om. Samtidigt har de sagt att det är positivt att vara aktiv och utomhus. Men man ska följa rekommendationerna om att inte ta i hand till exempel.

Hur agerar ni om ett lag väljer att lämna walkover på grund av oro för corona?

– Det har vi inte klart för oss än. Vi har gett i uppdrag till tävlingskommittén att ta fram vilket regelverk vi ska ha. Svenska fotbollsförbundet har rekommenderat att vara generös i det läget, säger Madelene Ekvall.

Fredrik Airosto driver lokalfotbollsbloggen Rasta & Dalla. För honom kom beslutet ganska oväntat.

– Många trodde nog att Göteborgs Fotbollförbund skulle följa SvFF:s rekommendationer och skjuta på det till början av sommaren. Att skjuta till tidigast 13 april var oväntat och det de gör är ju att köpa sig lite mer tid. Skulle de vilja köra hela säsongen med dubbelmöte så är ju det fortfarande möjligt. Det är egentligen bara 1-2 omgångar som påverkas, säger Fredrik Airosto och fortsätter:

– Samtidigt kan de inte fortsätta att skjuta fram säsongen lite i taget utan nästa beslut behöver vara mer konkret. Sen är det självklart svårt att förutspå hur läget med covid-19 förändras.

Barn- och ungdomsfotbollen berörs inte av det nu tagna beslutet. Deras seriepremiärer var redan planerade till efter påsk.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11