Narkotika. Enligt polisen har narkotikaförsäljningen flyttats från Nordstan mot Gustaf Adolfs torg. Foto: Paul Wallén

Lokalpolisen: Brotten i centrum minskar

Bilden av ökad rånrisk och större otrygghet i centrum stämmer inte överens med verkligheten. Det menar lokalpolisen Ola Skogsberg.

  • Publicerad 09:56, 23 dec 2019

Polisen och ordningsvakternas taktik med de kriminella i Nordstan är att trycka undan personerna ut från köpcentret.

– Nu är det väldigt lugnt inne i Nordstan. Utanför har man grävt upp Brunnsparken så de tryckts ut i ytterområdena, säger kommunpolisen Ola Skogsberg.

Betyder inte det att ni bara flyttar runt de kriminella?

– De tryckts utåt. Det är meningen. Då minskar det lite på varje plats, säger han.

Lugnare runt Nordstan under hösten

Samverkan mellan kommunen, Skyddsvärnet, Fryshuset, Nordstans samfällighetsförening och polisen har gjort att otryggheten kring Nordstan har minskat. Enligt Ola Skogsberg stämmer mångas upplevda otrygghet i området inte överens med verkligheten.

– Många som har den känslan har den sällan självupplevd. Det är ofta en kompis eller någon annan som berättat för dem att det är oroligt. Vi ser att ryktet sprids väldigt fort och är snabbt ute på någon social sida. Sedan vevar det igång. Samma nyhet sprids på olika platser och så blir det uppförstorat. Vår bild är att det blir lugnare, säger Ola Skogsberg.

Du menar att det inte är otryggt i centrum?

– Brottsstatistiken i centrum går nedåt. Det enda som går uppåt är att vi gör fler anmälningar på narkotikabrott. Men det beror på våra spaningsinsatser också, säger Ola Skogsberg och fortsätter:

– När det till exempel gäller personrån så är det i snitt ett rån om dagen i centrum. Varje rån är ett rån för mycket. Men man ska också komma ihåg att det rör sig 90 000 i Nordstan varje dag och 200 000 innanför Vallgraven. Man får sätta det i relation också. Många säger att det låter politiskt korrekt och att vi försöker försköna, men jag säger bara vad jag ser.

Ola Skogsberg menar också att brottsstatistiken på personrån lätt blir missvisande.

– Mycket rapporteras in som rån eller rånförsök. Men när vi tittar närmare på det ser vi att det ofta egentligen är något narkotikarelaterat. Det är väldigt sällan allmänheten drabbas, även om det så klart händer, säger han.

Nästa år ska några poliser från lokalpolisområde City hälsa på kollegor i Stockholm för att se hur de jobbar i samverkansprojektet Vision Klara på Plattan.

– Där jobbar polis, ordningsvakter, fältare, socialarbetare och andra instanser nära varandra. Vi ska på studiebesök och se om vi kan införa något liknande här i centrum. Det finns jättemånga bra samverkansprojekt som redan pågår i centrum, bland annat Purple Flag, men vi ska se om vi kan få till ett större samarbetsforum för alla i centrum där de kan dela sina lägesbilder, säger Ola Skogsberg.

Brottslighet i Östra Nordstan samt Centralen. Anmälda brott mot person, tillgrepp,skadegörelse samt narkotika 2015 - 2019. Statistiken i sista stapeln för 2019 avser till och med sista november. Foto: Polisen

Foto: Polisen

Foto: Polisen

Fältgruppens lägesbild av Nordstan

Utifrån vårt arbete upplever vi att det är generellt lugnt i miljön. Vi har ungefär samma antal ungdomar som tidigare, men stämningen är lugnare och möjliggör långsiktigt arbete. Majoriteten av ungdomarna vi möter är fortsatt i övre tonåren/unga vuxna, men som förändring har vi ett antal yngre tonåringar som uppehållit sig under en längre period i och omkring Nordstan. Ombyggnationen av Nordstans stora entréer har gjort området finare och ljusare. Vi ser inte heller att ungdomar uppehåller sig på samma sätt vid entrén eller på Fredsbron. Vi möter istället fler ungdomar upp mot Harry Hjörnes plats och vi upplever att ungdomarna generellt är rörligare i miljön än tidigare. Vi upplever att narkotikaförsäljningen har flyttat på sig och framförallt sker längs fasaden på Nordstan som vetter ut mot Östra Hamngatan och i hörnet Norra Hamngatan. Vi träffar sällan ungdomar i västra Nordstan och på Gustav Adolfs torg numera.

Visa merVisa mindre

Mest förekommande brotten i området i rangordning

Narkotikbabrott

Fickstölder

Stöld

Misshandel

Skadegörelse

Hot

Rån mot privatperson

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11