Firar framgång. Lucas Monryd, huvudbryggare på Ringön, flankerad av Andreas Görts, bryggare. Foto: Martin Permer

Lokalt bryggeri får prestigefullt ölpris

Stigbergets Bryggeri, stadens stolta ölskapare, har utsetts till Årets Ölutvecklare 2021. En utmärkelse som hyllar insatser för den svenska ölkulturen.

  • Publicerad 11:16, 22 dec 2021

Stigbergets Bryggeri, ett småskaligt hantverksbryggeri vid Stigbergets fot i Majorna och på Ringön, kan numera titulera sig Årets Ölutvecklare. Priset sätter strålkastarljuset på den svenska ölscenen med syfte att "uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen".

Utmärkelsen instiftades av Carlsberg Sverige för elva år sedan.

Årets nominerade kandidater var Stigbergets Bryggeri, Systembolaget och Korngårdens Humle. Det var verkligen något att bita i för juryn som hade den delikata uppgiften att utse en vinnare, men när överläggningarna var klara stod Stigbergets Bryggeri som slutsegrare.

– Stigbergets Bryggeri är verkligen en värdig vinnare och en fantastisk representant för Sveriges bubblande ölscen. Ända sedan starten har Stigberget imponerat och det var på tiden att de nu får sälla sig till den stolta skaran av årets ölutvecklare, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.

Delas ut nästa år

De områden som juryn bedömer för att utse Årets Ölutvecklare är: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité.

Det prestigefulla priset för Årets Ölutvecklare kommer att delas ut under Nöjesguidens ölmässa som går av stapeln den 29 januari 2022 i Pelarsalen och Marmorvalvet på Norra Latin i Stockholm.

Juryns motivering:

Stigbergets Bryggeri är en fascinerande saga som dessutom är helt sann.

Den började för åtta år sedan med en önskan om att brygga öl till den egna krogen Kino på Hagabion i Göteborg. Tre år senare släpptes IPA:n GBG Beer Week 2016 som kom att rankas som en av världens bästa India pale ales. Sedan dess har Stigberget fortsatt att imponera med nytänkande och kvalitet i toppklass.

Kundkretsen har vuxit från stammisarna på Hagabion till lojala ölkonnässörer över hela världen, men Stigberget har alltid behållit båda fötterna på jorden. En ödmjukhet och passion som tar sig alla möjliga underbara uttryck i Stigbergets ölbryggning.

Visa merVisa mindre