Bilkö. Den nya utfarten byggs för att minska köerna på Gullbergs Strandgata. Foto: Trafikkontoret/Mostphotos

Lösningen nära efter köerna vid Gullbergsvass

Under eftermiddagarna på Gullbergs Strandsgata har köerna ringlat långa de senaste månaderna. Nu bygger Trafikverket en ny utfart för att skapa bättre flöde.

  • Publicerad 08:27, 11 mar 2019

Bussar, transporter och privatpersoner har i flera månader haft extra långa restider vid Gullbergsvass. Efter att Götatunneln öppnade upp i båda riktningarna i december har trafikflödena förändrats och köerna ut på E45 förlängts.  

– Det är väldigt långa köer under eftermiddagarna ut mot E45 via Kämpegatan och Stationsmotet. Och det varierar väldigt mycket från dag till dag, säger Jenny Röström, projektledare på Trafikverket.

Hade ni inte kunnat förutspå de här köerna tidigare?

– Det är mer köer än vad vi hade trott. En anledning till det är att det pågår så många olika projekt i området samtidigt. Det gäller att alla förutsättningar sker enligt plan, för allt påverkar trafiken tillsammans. Vi hanterade det så snabbt som möjligt när vi insåg köernas omfattning.

I januari reglerades trafiksignalerna med längre ”gröntid” från Kämpegatan ut på E45 men framkomligheten på Gullbergs Strandgata har fortfarande varit dålig.

Nu ska det bli bättre rull vid Gullbergsstrand

För att lösa situationen har Trafikverket utrett flera alternativ, bland annat en utbyggnad av ambulanspåfarten i höjd med Tingstadstunneln. Men i stället blir det en ny utfart från Lilla Marieholmsgatan ut på E45. Arbetet påbörjades i början av mars och väntas vara klart vecka 12.

– Det är en tillfällig lösning tills Marieholmsgatan öppnar igen 2020, säger Jenny Röström.

Har ni fler trafiklösningar på gång i området?

– Även på södra sidan av E45 byggs just nu en ny direktpåfart från centralenområdet mot E6 söderut. Den kommer också ge avlastning för E45. Den befintliga påfarten mot E6 kommer också vara kvar, så den här blir kompletterande, om man kommer från Centralstationen kommer man kunna åka ut direkt på E6 utan att behöva köra ut på E45. Den är klar senare i vår, i maj eller juni, säger Jenny Röström.

Tunnelbygget: Vi blir klara i god tid

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG