Lotta firar 5 när Got Event fyller 20

1 april 1999 bildades Got Event som allt annat än ett skämt. Det var det inte heller 2014 då Lotta Nibell anställdes som vd. I dag jubilerar både företag och chef.

  • Publicerad 12:01, 1 apr 2019

I Got Events lokaler, nyrenoverade och inflyttningsklara sedan i höstas, heter rummen Tina Turner, Ingmar Johansson, Bruce Springsteen, Jonathan Edwards och Lotta Schelin. På toalettdörrarna figurerar Nina Persson och Lionel Messi. Väl på plats i faciliteterna hörs publikljud och musik.

– Åtminstone var tredje gång, säger Lotta Nibell ursäktande och leende.

Jo, Got Events kontor i Ullevi andas anor och det går naturligtvis igen även i de lokaler som det kommunäga företaget tagit över efter tillståndsenheten.

1 april firar man alltså 20 år. Det var då, 1999, som Göteborgs evenemangs- och arenabolag Got Event bildades då Fritid Göteborg delades upp i tre verksamheter: Got Event AB, Idrott och föreningsförvaltningen samt Park- och naturförvaltningen.

Under dessa 20 år har tio världsmästerskap, åtta Europamästerskap och åtta världscupfinaler i ridsport arrangerats.

– Vi är den stad i världen som har flest världscupfinaler i ridsport. Efter oss kommer ingenting och sedan Las Vegas, förklarar Lotta Nibell inte utan stolthet.

– Vi har en fantastisk publik och fantastiska funktionärer.

Hon är mitt upp i Gothenburg horse show, som under en vecka lockar 75000 betalande och som förutom Scandinavium också tar Svenska mässan och Wallenstamhallen i anspråk.

– Vi har satt standarden för hästtävlingar. Vi var först med blomsterarrangemangen och vi utvecklar hela tiden detaljer, som i år då vi jobbar med Chalmers och ny teknik, säger Lotta Nibell, som försöker gå på så många av Got Events evenemang som det är möjligt.

– Jag var på Frölunda match i Frölundaborg i helgen. Fantastiskt.

Hur viktigt är det med evenemangsstråket?

– Nu är ju jag part i målet, men det är en av Göteborgs stora konkurrensfördelar. Något som andra länder stirrar sig avundsjuka på. Det är till nytta för staden. Bara en sådan sak att man direkt efter en konsert eller något sportevenemang kan gå direkt ut på stan.

– Vi var ju tidigt ute med arenorna. Valhallabadet 1956, Ullevi 1958 och Scandinavium, Sveriges första multiarena, 1971. När vi har stora konserter på Ullevi har vi en publik som motsvarar hela Gotlands befolkningsmängd.

Nu är diskussionerna igång om nya arenor som ska ersätta Valhallabadet, Lisebergshallen, Valhalla IP och Scandinavium. En inte helt enkel ekvation att lösa, där till och med Ullevis vara eller inte vara diskuteras.

Planen är att en multiarena ska placeras mellan Ullevi och Valhalla och det kräver sin logistik.

– Som det nu är har vi tillgång till det området och vid en del evenemang har vi upp till 40 långtradare, som kan parkera där. Valhalla IP är som ett nav för snabb lossning och lastning. Det är något vi måste lägga in i framtiden. Det plus säkerheten, vem som helst ska inte få åka in i området, samtidigt ska ambulans komma till snabbt. Dessutom har vi på att få ut 75000 på tio minuter. Det måste vi ha med i beräkningarna när det byggs nytt. Om det ska till bostäder på den ytan, som det finns förslag på, krymper tillståndet på antal besökare till 50000.

Det kommer med andra ord dröja innan besked kommer.

Men Lotta Nibell gillar att mäta och räkna. Något hon har gjort stora delar av sitt yrkesverksamma liv. Från jobbet som projektledare och affärsutvecklare på Göteborg & co för drygt 20 år sedan till posten som vd på Got Event, en post hon tillträdde 1 april 2014.

– Jag sökte själv, men fick puffar om att jag borde göra det, säger hon och ler.

– Nu har jag varit en kvart av Got Events existens.

Hon trivs på sin post. Gillar arbetet med alla kollegor från den som kan gräs till den som kan rädda liv.

– Ja, här finns en skön blandning av kunskap. När vi har evenemang är det ju "live". Händer någonting måste det lösa på plats och direkt, förklarar hon, inte utan förtjusning.

Lotta Nibell är medveten om att hennes jobb inte är att luta sig tillbaka. Vid arrangemanget av EM i ridsport blev det ett kraftigt ekonomiskt bakslag, något som hon som vd fick klä skott för.

– Vi har landat på hovarna. Med det tog tufft men kittade oss också samman, erkänner hon för att utveckla:

– Det var bra att vi blev granskade. Men underskottet hamnade inom ramen för vår budget. Tidigare överskott täckte. Bara 2017 hade vi 22 miljoner i överskott. Fast visst, utan bakslaget hade de kunnat gå till annat. Samtidigt är det ju så att arrangemanget var av världsklass och fick stort genomslag utanför Sverige. Vi hade framgång med tävlingarna, vi visade upp Ullevi och Heden som arenor, hade körning av hästekipagen genom Allén för tävlingarna i Slottsskogen – det var bilder som kablades ut över hela världen och har varit till nytta för Göteborg.

Lotta Nibell

Är: 50 år, vd på Gotevent sedan fem år tillbaka. Basar för 130 kollegor och nio arenor. I grunden hästtjej, men med förtjusning för sport. Uppvuxen i Björlanda, bor sedan i oktober på Tjörn, men har hus vid Ramberget.

Har: Familj, man och barn.

Gillar: Att resa – föjde fotbolls-VM 1994 på plats i USA. Besökte Brasilien i samband med 50-årsfirandet förra året. Har David Urwitz och Håkan Hellström som musikfavoriter.

Visa merVisa mindre

Lotta Nibells Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen
Filmfestivalen – Bokmässan
Gamla Ullevi – Scandinavium
Delsjön – Slottsskogen
Saluhallen – Feskekôrka
Way out West – Summerburst
Cigarren – Paley
Avenyn – Linnégatan
Spårvagn – Färja
Göta älvbron – Älvsborgsbron

Got Eventevenemang

Statistik: Besökare 1999–2019 28268262, evenemang 4918.

EM/VM: VM i handboll (1999), Gothenburg Horse Show (1999, 2001, 2003, 2008, 2013, 2016), VM i shorttrack (2000), EM i handboll (2002), VM i ishockey (2002), EM i sportskytte (2003), VM i teamåkning (2005), EM i friidrott (2006), EM i handboll (2006), VM i konståkning (2009), U21-EM i fotboll (2009), VM i speedway (2009), Fina masters VM (2010), Junior-VM i teamåkning (2010), VM i speedway (2010), VM i handboll (2011), Wolrd transplants games VM (2011), VM i speedway (2011 och 2012), EM i friidrott, inomhus (2013), EM i fotboll (2013), VM i innebandy (2014), EM i handboll (2016) och EM i ridsport (2017).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44