Louise Lindström, 17 år, från Kortedala har varit med i Östra Göteborgs ungdomsråd sedan 2017. Foto: Privat/Byrd/ Dino Soldin

Louise, 17, vill se fler unga engagerade i stadsdelen

​​​​​​​Brännande aktuella ämnen utlovas i politikerdebatten i Bergsjön på lördag. Det är Östra Göteborgs ungdomsråd som har bjudit in representanter från ungdomsförbunden för att svara på frågor. "Missa inte debatten", uppmanar initiativtagaren.

  • Publicerad 13:21, 18 sep 2020

Vi får kanske inte igenom allt vi vill men det är större chans att vi får igenom förändringar om vi är många.

Hallå där…. Louise Lindström, 17 år, från Kortedala. Du har varit engagerad i Östra Göteborgs ungdomsråd sedan 2017. Vem kan vara med i rådet och vad gör ni?

– Alla mellan 13 och 23 år som bor eller är verksam i Östra Göteborg är välkomna. Vi ses varannan vecka ungefär och då tar vi upp frågor som berör oss och pratar om vad som har hänt i närområdet.

Under dina tre år, vad har ni infört eller kämpat extra mycket för?

– Vi har gjort en hel del. Bland annat har vi infört Rådet för barn och ungdomsfrågor som träffas fyra gånger per år på ett möte med politikerna som styr i Östra Göteborg.

– Vi har också drivit frågan om sommarlovskort väldigt långt. Men att politikerna inte har infört detta är inte vårt fel för vi och framförallt Moa, en annan medlem, har verkligen lyft frågan till politikerna i nämnden.

Vilka frågor är viktiga för er ungdomar just nu?

– Det är ganska mycket prat om kriminalitet bland unga. Vi försöker komma med förslag på åtgärder till politikerna. Vi ser vad som händer från ett annat perspektiv och känner till personer som har varit inblandade i vissa situationer. På så sätt är problemen närmare oss.

Tycker ni att politikerna lyssnar på er?

– De gör så gott de kan. Vi har även kontakt med andra som till exempel fältassistenter som vi berättar för om platser som känns otrygga och då kan de gå där en extra gång.

På lördag blir det debatt och det var din idé. Berätta mer!

– Vi har bjudit in representanter från partiernas ungdomsförbund för att svara på och debattera aktuella frågor. Men vi söker fortfarande några ungdomar som vill vara med i debatten så vi vill uppmana alla mellan 13 och 23 år som vill delta att kontakta oss!

Varför tycker du att fler ungdomar ska engagera sig i debatten och ert ungdomsråd?

– Deltar man på lördag får man en direktkontakt med politikerna från ungdomsförbunden, De är i vår ålder och kan se saker ur våra ögon även om partierna tycker olika.

– Och en bra anledning till att gå med i ungdomsrådet är att nästan alla ser saker som man tänker kan bli bättre. Vi får kanske inte igenom allt vi vill men det är större chans att vi får igenom förändringar om vi är många.

Följ eller medverka i debatten

När? Lördag 19 september, klockan 12 -15.

Var? Streamas på: Instagram, sök Östra Göteborgs Ungdomsråd. Bergsjskolans bamba (ej öppet event; följs på stream live

Vad? Representanter från sex olika ungdomspartier är inbjudna att debattera aktuella frågor. Ett antal lokalt boende ungdomar deltar för att ge verklighetsförankring i debatten. Ämnen som hederskultur, polisförtryck, droger i skolan, & arbetsmarknaden för unga, m.m., kommer att luftas. Värdar för debatten är Östra Göteborgs Ungdomsråd.

Mer info: https://www.instagram.com/p/CE69D9hjVpz/

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20