STÖD. Flera av de unga har fått hjälp med att hitta tillfälliga boenden eller slussats vidare till sjukvård och Mini-Maria för att ta sig ur sitt drogberoende. Foto: Paul Wallén
Lugnare runt Nordstan under hösten
Hundratals ungdomar har fått stöd och hjälp och många även jobb. Stadens samverkansprojekt med Skyddsvärnet och Fryshuset har fallit väl ut. Nu har social resursnämnd beviljat pengar för en fortsättning.
- Nyheter
- Publicerad 08:51, 23 dec 2019
Det är minst trettio som vi garanterat vet har kommit ut i sysselsättning, säger Johan Gustavsson, områdeschef Skyddsvärnet i Göteborg.
Johan Gustavsson, områdeschef Boende/Integration på Skyddsvärnet i Göteborg. Foto: Privat
Antalet ungdomar och unga vuxna som hänger i och omkring Nordstan har minskat kraftigt under hösten och området har blivit lugnare. Det menar representanter från samverkansprojektet mellan Göteborgs Stad, Skyddsvärnet och Fryshuset som startade i våras.
– Vi var osäkra på hur det skulle bli i början. Men nu kan vi se att det blivit något riktigt bra, säger Johan Gustavsson, områdeschef Skyddsvärnet i Göteborg.
Fokus i projektet har varit att öka tryggheten i området kring Nordstan, Brunnsparken och Gustaf Adolfs torg och fånga upp och hjälpa utsatta.
Lokalpolisen: Brotten i centrum minskar
Satsningen har bland annat bestått av lokalen Pop-In ungdom på Gustaf Adolfs torg, som drivs av Skyddsvärnet.
– Det har varit väldigt lyckat. Vi har kunnat nå många som är på väg in i kriminalitet eller andra negativa miljöer. Vi har haft över sexhundra besök av tvåhundra ungdomar. Insatserna har varit olika. Ett antal har fått hjälp med sitt missbruk. Andra har fått hjälp med jobb. Det är minst trettio som vi garanterat vet har kommit ut i sysselsättning, säger Johan Gustavsson.
Vad är det för typ av jobb?
– Man siktar på branscher där det finns behov. Några har fått arbete där man i början ställer lägre krav, motsvarande arbetsprövning, men lön utgår. Det kan vara ett stort steg att ”gå från gatan” till ett riktigt arbete. I övrigt har ungdomarna fått arbete inom vård- och omsorg, hotell och restaurang, bygg, lager och andra hantverksyrken.
Johan Gustavsson berättar att de fungerar som en direktlänk mellan ungdomarna och samhället där de bland annat hjälper till med CV, följer med på anställningsintervjuer och följer upp med tät kontakt.
– Det är många insatser som ungdomarna har rätt till men som är avlägsna för dem. Med vår hjälp slipper de sitta i telefonkö i timmar själva. Vi finns med, stöttar och följer upp. Det är viktigt att jobba nära och få deras förtroende, säger Johan Gustavsson.
Även Skyddsvärnets buss har varit populär med över 6 000 besök mellan april och oktober. Fryshusets mobila stödteam har funnits i Nordstan tre kvällar och haft samtal med i genomsnitt 50 ungdomar per kväll.
Vilka är det då som hänger i Nordstan?
– Man kan säga att större andelen är unga vuxna som tillhör stadsdelarna, det vill säga har varit i landet en längre tid. Den del som är asylsökande eller har tillfälligt uppehållstillstånd är klart färre. Vi behöver stödja de olika grupperna och individerna på väldigt olika sätt beroende på vilken status de har, säger Johan Gustavsson och fortsätter:
– För en del som tillhör stadsdelarna är det viktigt att slussa dem till rätt stöd. För vissa är sysselsättningsbiten det viktigaste. För andra kan det handla om hjälp att ta sig ur ett missbruk. De yngsta vi kommer i kontakt med är femton till sexton år, men de flesta är strax över tjugo.
Varför hamnar ungdomar i kriminella miljöer i centrum?
– Det är ingen lätt fråga att svara på. Det kommer alltid vara en del av samhället som står utanför. Har du ett hårdare samhälle med ökade krav där förebyggande insatser försvinner och skolmiljön blir sämre så slås ett antal människor ut. Gemensamt för många av dem vi möter är att många saknar ordnat boende. Vi ser att sysselsättning och bostad kan göra väldigt stor skillnad för de här ungdomarna.
Nu står det klart att samverkansprojektet fortsätter under 2020. På social resursnämnds senaste möte beviljade politikerna ytterligare 4,4 miljoner kronor för arbetet under det kommande året.
– Strax efter årsskiftet ska vi göra en planering. Det är mycket möjligt att vi kommer ändra öppettiderna för att motsvara behoven bättre. Vi kommer nog också öka samverkan