Provocerar. Koranbrännaren Rasmus Paludan har i år fått tillstånd att genomföra två allmänna sammankomster på Frölunda torg. Foto: Dino Soldin/ Byrd (arkiv)

"Lugnt" när högerextreme Paludan demonstrerade på Backaplan

Den högerextreme svensk-danske politikern Rasmus Paludan har återigen sökt och beviljats tillstånd att anordna manifestationer i Göteborg. Dock fick han återigen avslag att besöka Hjällbo och Angered.

  • Publicerad 12:20, 7 sep 2022

Stefan Gustafsson, polisens presstalesman. Foto: Polisen

Under onsdagsförmiddagen genomförde den högerextreme politiker Rasmus Paludan en manifestation på Backaplan.

– Han hade sökt och beviljats tillstånd för en allmän sammankomst. Polisen var på plats för att bevaka den och se till att han kunde genomföra den, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Blev det oroligt på plats?

– Nej, det gick väldigt lugnt till. 20 till 30 personer hade samlats, men ingen ordningsstörning har rapporterats, säger hon.

Politikern Paludans manifestationer – som vanligtvis innebär att han tar fram en koran och bränner den – provocerar och har gett upphov till våldsamheter. Inte minst i påsk då koranbränningarna ledde till upplopp i bland annat Linköping och Örebro.

I Göteborg har Paludan beviljats tillstånd att demonstrera vid Frölunda torg två gånger.

Samtidigt har polisen nekat honom tillstånd Angered och Hjällbo – med hänvisning till de godkända tillståndsansökningarna vid Frölunda torg.

Lugnt när Paludan demonstrerade i Frölunda

Domen: Rätt att stoppa koranbränning i Angered

Polismyndigheten har nu använt samma metod de nu beviljat tillstånd för Paludan imorgon, torsdag.

Nekas i Hjällbo

Enligt Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, sökte Paludan om att få demonstrera på platser i Lövgärdet, Angered och Hjällbo.

Istället blev han tilldelad tillstånd i Kärra centrum samt på Gamlestads torg.

– Rätten till allmän sammankomst är grundlagsskyddad och av den anledningen kan Polismyndigheten inte neka honom tillstånd. Däremot har vi möjlighet att anvisa plats, säger Stefan Gustafsson.

Varför valdes de platserna?

– Beslutet att flytta de allmänna sammankomsterna grundar sig i att vi upplevt ordningsstörningar innan och de platser som han ansökt om bedöms inte som lämpliga. Men bakgrunden varför vi valde just Kärra centrum och Gamlestads torg, det går jag inte in på, säger han.

Hur har polisen förberett sig inför manifestationerna?

– Jag kan bara säga att vi kommer att vara närvarande före och efter sammankomsterna. Men hur vi bemannar upp kommer jag inte att diskutera.

Tidigare har GöteborgDirekt rapporterat om att den högerextreme politikerns sammankomster har kostat polisen över 43 miljoner kronor.

Så hög är notan för högerextreme politikerns manifestationer

Vi är GBG