Manifestation. Rasmus Paludan bränner en koran på Frölunda torg. Foto: Dino Soldin

Lugnt när Paludan demonstrerade i Frölunda

Det gick lugnt till när den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan demonstrerade vid Frölunda torg under torsdagen. Morgonens skottlossning och bilexplosion misstänks ha kopplingar till den organiserade brottsligheten.

  • Publicerad 11:36, 12 maj 2022

Det har varit en orolig torsdagsmorgon i Frölunda.

Under natten larmade polis till en misstänkt skottlossning på Frölunda torg, men ingen person kunde gripas.

Bara några timmar senare mottog polisen samtal om att en bil ska ha exploderat på en parkeringsplats utanför ett bostadshus i närheten av Frölunda torg.

Tryckvågen ska ha varit så stark att en fönsterruta på en intilliggande fastighet sprack. Nationella bombskyddet kallades in och lägenhetsinnehavare uppmanades att stanna inne.

Samtidigt som polisen fortfarande arbetade på platsen anlände den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan, också känd som "koranbrännaren", för att genomföra den planerade demonstrationen nedanför kulturhuset.

Inget samband

Enligt GöteborgDirekts utsände gick demonstrationen förhållandevis lugnt till, med undantag från ett fåtal polisingripanden.

Lägesbilden bekräftas av Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen region väst.

– Vi har omhändertagit en person som hoppat in i det här avspärrade området. Vad jag har hört så har det i övrigt gått lugnt till, vilket vi är tacksamma för, men vi har inte fått någon sammanfattning ännu.

Att nattens skottlossning och morgonens bilexplosion skulle ha något samband med den högerextreme politikerns besök ser han som långsökt.

Polisens misstanke är istället att det skulle röra sig om uppgörelser inom den organiserade brottsligheten.

– Vi kommer att utreda samband mellan skottlossningen och bilexplosionen. Vad gäller explosionen har vi rubricerat händelsen som allmänfarlig ödeläggelse för att kunna starta en förundersökning, men det kommer nog att förändras, säger Thomas Fuxborg.

Har ägaren till bilen koppling till något kriminellt nätverk?

– Jag har inte sett något registreringsnummer där ännu, så det kan jag inte svara på.

Enligt uppgifter till GP ska fordonet användas av en person med kopplingar till organiserad brottslighet.

I anslutning till explosionen ska polisen ha gjort ett besök i en närliggande lägenhet.

Vid halvtio-tiden hade lägenhetsinnehavarna fortfarande inte fått lämna sina hem.

– Man är nu på väg att avsluta på platsen, säger Thomas Fuxborg.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20