Efter. Från naturnära promenadväg till en fem meter bred cykelbana mitt i Välens naturreservat har fått miljöaktivisten Chris Ceder att se rött. Foto: Chris Ceder

Lummig promenadstig blev "motorväg"

En motorväg. Så beskriver biologen och miljöaktivisten Chris Ceder den gång- och cykelbana som park- och naturförvaltningen låtit asfaltera i Välens naturreservat. "De vill inte betala för korna samtidigt som de asfalterar en fem meter bred cykelbana."

  • Publicerad 05:30, 16 sep 2021

Ett sådant här stort ingrepp i ett naturreservat måste tas på politisk nivå, men de har noll koll.

Den 9 september asfalterade park- och naturförvaltningens entreprenör en sträcka på knappt 200 meter i Välens naturreservat.

Den aktuella gång- och cykelbanan löper bland annat genom hackspettsreviret som Mark- och miljööverdomstolen ålagt Göteborgs Stad att permanent skydda.

Chris Ceder, biolog och miljöaktivist som länge engagerat sig för Välenområdets djur- och växtliv, menar att den nyasfalterade raksträckan inte bara är ett skadligt ingrepp på naturen – utan även bjuder in till störande motortrafik.

– Den här vägen var redan asfalterad och bra som den var. Det var en mysig promenadväg med lummig naturskön inramning. Här har man bara gått fram helt planlöst, med en ångvält bokstavligen, och anlagt en alldeles för bred väg helt i onödan.

Stadens miss: Skövlade äng i naturreservat

Känner inte till

Han tycker det är provocerande med tanke på den senaste tidens diskussioner där förvaltningen säger sig inte ha råd med highland cattle-korna på Välen.

– Min största kritik är mot politikerna i nämnden. Ett sådant här stort ingrepp i ett naturreservat måste tas på politisk nivå, men de har noll koll. Det känns som att det är väldigt mycket tjänstemannastyre.

Anna Sara Hansson Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden, känner inte till något om den asfalterade vägen.

– Utvecklingen av området ska förvaltningen sköta. Man får en slant och ska inom den ramen sköta det. Vi kan inte ha detaljkunskap kring exakt vad som görs var.

– Välen är väldigt viktig för oss och vi har därför satsat mycket pengar där.

Framtiden hotad för korna på Välen

Chris Ceder Foto: Privat

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47