Efter. Från naturnära promenadväg till en fem meter bred cykelbana mitt i Välens naturreservat har fått miljöaktivisten Chris Ceder att se rött. Foto: Chris Ceder

Lummig promenadstig blev "motorväg"

En motorväg. Så beskriver biologen och miljöaktivisten Chris Ceder den gång- och cykelbana som park- och naturförvaltningen låtit asfaltera i Välens naturreservat. "De vill inte betala för korna samtidigt som de asfalterar en fem meter bred cykelbana."

  • Publicerad 05:30, 16 sep 2021

Ett sådant här stort ingrepp i ett naturreservat måste tas på politisk nivå, men de har noll koll.

Den 9 september asfalterade park- och naturförvaltningens entreprenör en sträcka på knappt 200 meter i Välens naturreservat.

Den aktuella gång- och cykelbanan löper bland annat genom hackspettsreviret som Mark- och miljööverdomstolen ålagt Göteborgs Stad att permanent skydda.

Chris Ceder, biolog och miljöaktivist som länge engagerat sig för Välenområdets djur- och växtliv, menar att den nyasfalterade raksträckan inte bara är ett skadligt ingrepp på naturen – utan även bjuder in till störande motortrafik.

– Den här vägen var redan asfalterad och bra som den var. Det var en mysig promenadväg med lummig naturskön inramning. Här har man bara gått fram helt planlöst, med en ångvält bokstavligen, och anlagt en alldeles för bred väg helt i onödan.

Stadens miss: Skövlade äng i naturreservat

Känner inte till

Han tycker det är provocerande med tanke på den senaste tidens diskussioner där förvaltningen säger sig inte ha råd med highland cattle-korna på Välen.

– Min största kritik är mot politikerna i nämnden. Ett sådant här stort ingrepp i ett naturreservat måste tas på politisk nivå, men de har noll koll. Det känns som att det är väldigt mycket tjänstemannastyre.

Anna Sara Hansson Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden, känner inte till något om den asfalterade vägen.

– Utvecklingen av området ska förvaltningen sköta. Man får en slant och ska inom den ramen sköta det. Vi kan inte ha detaljkunskap kring exakt vad som görs var.

– Välen är väldigt viktig för oss och vi har därför satsat mycket pengar där.

Framtiden hotad för korna på Välen

Chris Ceder Foto: Privat

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39