Efter. Från naturnära promenadväg till en fem meter bred cykelbana mitt i Välens naturreservat har fått miljöaktivisten Chris Ceder att se rött. Foto: Chris Ceder

Lummig promenadstig blev "motorväg"

En motorväg. Så beskriver biologen och miljöaktivisten Chris Ceder den gång- och cykelbana som park- och naturförvaltningen låtit asfaltera i Välens naturreservat. "De vill inte betala för korna samtidigt som de asfalterar en fem meter bred cykelbana."

  • Publicerad 05:30, 16 sep 2021

Ett sådant här stort ingrepp i ett naturreservat måste tas på politisk nivå, men de har noll koll.

Den 9 september asfalterade park- och naturförvaltningens entreprenör en sträcka på knappt 200 meter i Välens naturreservat.

Den aktuella gång- och cykelbanan löper bland annat genom hackspettsreviret som Mark- och miljööverdomstolen ålagt Göteborgs Stad att permanent skydda.

Chris Ceder, biolog och miljöaktivist som länge engagerat sig för Välenområdets djur- och växtliv, menar att den nyasfalterade raksträckan inte bara är ett skadligt ingrepp på naturen – utan även bjuder in till störande motortrafik.

– Den här vägen var redan asfalterad och bra som den var. Det var en mysig promenadväg med lummig naturskön inramning. Här har man bara gått fram helt planlöst, med en ångvält bokstavligen, och anlagt en alldeles för bred väg helt i onödan.

Stadens miss: Skövlade äng i naturreservat

Känner inte till

Han tycker det är provocerande med tanke på den senaste tidens diskussioner där förvaltningen säger sig inte ha råd med highland cattle-korna på Välen.

– Min största kritik är mot politikerna i nämnden. Ett sådant här stort ingrepp i ett naturreservat måste tas på politisk nivå, men de har noll koll. Det känns som att det är väldigt mycket tjänstemannastyre.

Anna Sara Hansson Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden, känner inte till något om den asfalterade vägen.

– Utvecklingen av området ska förvaltningen sköta. Man får en slant och ska inom den ramen sköta det. Vi kan inte ha detaljkunskap kring exakt vad som görs var.

– Välen är väldigt viktig för oss och vi har därför satsat mycket pengar där.

Framtiden hotad för korna på Välen

Chris Ceder Foto: Privat

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21