INTERVJU. Tänk på hur du presenterar dig tipsar Jenny Jernberg Ralphsson. Foto: Mostphotos

Lyckas med anställningsintervjun

Har du varit på en arbetsintervju som inte blev som du tänkt dig? Kanske upplever du att du inte fick fram det du ville få fram?

  • Publicerad 16:00, 16 jun 2019

En lyckad eller mindre lyckad arbetsintervju kan bero på många saker, men förberedelser är A och O för att du ska öka chanserna att det ska gå så bra som möjligt.

Även saker som kroppsspråk, kläder och nervositet kan spela in. Eftersom du vill göra ett så bra intryck som möjligt, kan det vara bra att lägga lite extra krut på att fundera igenom dessa saker.

Egentligen är det inte så stor skillnad på att förbereda sig inför en presentation, som inför en arbetsintervju. Jag kommer ge dig några bra råd att fundera över innan din nästa intervju.

1. Förbered dig!
Innan du ska gå på arbetsintervjun, kan det vara bra att läsa på om företaget eller arbetsplatsen du söker jobb på. Vad innebär det att arbeta hos dem? Vad står de för?

Läs på hemsidan och försök ta reda på så mycket du kan om företaget/arbetsplatsen. Det kommer göra att du känner dig tryggare i samtalet. Du kommer även visa på ett engagemang och intresse för arbetet du söker.

2. Hur presenterar du dig själv?
Fundera igenom vad det kan tänkas komma för frågor och vad svarar du på dem i så fall?

Något man kan vara säker på kommer på intervjun, är att man ska berätta om sig själv. Fundera igenom innan vad du svarar. Vad är relevant att berätta om dig själv? Är det någon särskild egenskap eller erfarenhet du kan berätta om, som ger dig en fördel i arbetet du söker.

3. Kläderna.
Fundera igenom vad dina kläder signalerar. Finns det någon klädkod på arbetet du söker? Hur är de som arbetar där klädda? Som jag skrivit om tidigare, så är mitt tips att välja kläder som är i nivå med vad de på den nya arbetsplatsen kan tänkas ha på sig.

Välj något som ändå känns som du och visar vem du är, men som ändå är inom ramen för klädkoden.

Är man osäker kan man ha med sig ett par extra skor eller en kavaj i väskan. Skulle det vara så att man är helt fel klädd, kan man smita in på toaletten innan intervjupersonen kommer och byta om. Var därför där i god tid, så att du hinner kolla av läget.

4. Nervös?
Det är inga konstigheter att känna sig nervös inför en arbetsintervju. Det betyder att du är angelägen om att få arbetet du söker. Fundera igenom vad det är som gör dig nervös. Hur kan du arbeta med de tankarna eller känslorna?

Något som hjälpt mig i liknande situationer, är att vända på tanken.

Istället för att tänka ”Jag måste få det här jobbet. Välj mig!” Testa att vänd på tanken och tänk ” – vill jag arbeta här?” För mig resulterade det i att jag blev mer avslappnad och började ställa frågor som jag kanske inte på samma sätt ställt innan. Det blev en tvåvägskommunikation. Samtidigt framstod jag inte som lika desperat. En desperat person är sällan attraktivt.

5. Kroppsspråket.
Jag kan inte låta bli att nämna kroppsspråket. Kom ihåg att sträck på dig och ha en öppen bröstkorg.