Lyckat test med akutbil i psykiatrin

Den psykiatriska akutbilen åker ut på larm till suicidbenägna personer i Göteborg. I åtta fall av tio kan de bli hjälpta direkt på plats. Nu permanentas det framgångsrika ambulansprojektet.

  • Publicerad 06:00, 2 maj 2017

Akutbilen ser på många sätt ut som en vanlig ambulans men får inte kallas det eftersom den saknar bår. De patienter som behöver ligga ned på grund av sitt medicinska tillstånd kommer fortfarande att hämtas med vanlig ambulans.

Tanken med bilen är att åka ut till patienter som är suicidbenägna eller upplever någon annan psykisk ohälsa. Personal med psykiatrisk kompetens åker med i bilen vilket gör att det går att påbörja insatser direkt på plats. Det innebär att personen slipper bli hämtad av polis och i många fall behöver de inte heller följa med till psykiatriakuten.

- Det sparar mycket tid i vårdprocessen om vi kan hjälpa till att placera patienten till rätt typ av vård direkt säger ambulanssjuksköterskan Hans Eriksson.

Akutbilen, eller bedömningsbilen som den också, kallas började som ett projekt mellan psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset och ambulanssjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Projektet har lett till att belastningen på psykakuten minskat och att vanliga ambulanser frigörs. Nytt för 2017 är att projektet övergått till en permanent verksamhet. När akutbilen kommer på plats så gör de en första kontroll och en klinisk bedömning av patienten. Utifrån de så styr de eventuell vårdplats eller hjälp för patienten.

Ambulansenhetens chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Jonas Eriksson, berättar att det gett goda resultat att kunna göra bedömningen av patienten redan på plats i deras hemmiljö.

– Det är bara runt tjugo procent av de som ringt in akut som behöver följa med in till psykiatriakuten. Det finns två bedömningsbilar för hela Göteborgsområdet.

Hans Eriksson tror att det skulle gå att sysselsätta ytterligare någon bil. På dagtid är han ensam i bilen men mellan 17-02 på måndag till lördag är det alltid två personer som åker ut varav en har psykiatrisk kompetens.

– En av fördelarna är att samarbetet mellan polis och ambulans har blivit bättre. Polisen behöver inte åka ut på lika många larm, komma till platsen ensamma och inte heller köra patienten till akuten, säger Hans Eriksson

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47