Lyckat test med akutbil i psykiatrin

Den psykiatriska akutbilen åker ut på larm till suicidbenägna personer i Göteborg. I åtta fall av tio kan de bli hjälpta direkt på plats. Nu permanentas det framgångsrika ambulansprojektet.

  • Publicerad 06:00, 2 maj 2017

Akutbilen ser på många sätt ut som en vanlig ambulans men får inte kallas det eftersom den saknar bår. De patienter som behöver ligga ned på grund av sitt medicinska tillstånd kommer fortfarande att hämtas med vanlig ambulans.

Tanken med bilen är att åka ut till patienter som är suicidbenägna eller upplever någon annan psykisk ohälsa. Personal med psykiatrisk kompetens åker med i bilen vilket gör att det går att påbörja insatser direkt på plats. Det innebär att personen slipper bli hämtad av polis och i många fall behöver de inte heller följa med till psykiatriakuten.

- Det sparar mycket tid i vårdprocessen om vi kan hjälpa till att placera patienten till rätt typ av vård direkt säger ambulanssjuksköterskan Hans Eriksson.

Akutbilen, eller bedömningsbilen som den också, kallas började som ett projekt mellan psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset och ambulanssjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Projektet har lett till att belastningen på psykakuten minskat och att vanliga ambulanser frigörs. Nytt för 2017 är att projektet övergått till en permanent verksamhet. När akutbilen kommer på plats så gör de en första kontroll och en klinisk bedömning av patienten. Utifrån de så styr de eventuell vårdplats eller hjälp för patienten.

Ambulansenhetens chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Jonas Eriksson, berättar att det gett goda resultat att kunna göra bedömningen av patienten redan på plats i deras hemmiljö.

– Det är bara runt tjugo procent av de som ringt in akut som behöver följa med in till psykiatriakuten. Det finns två bedömningsbilar för hela Göteborgsområdet.

Hans Eriksson tror att det skulle gå att sysselsätta ytterligare någon bil. På dagtid är han ensam i bilen men mellan 17-02 på måndag till lördag är det alltid två personer som åker ut varav en har psykiatrisk kompetens.

– En av fördelarna är att samarbetet mellan polis och ambulans har blivit bättre. Polisen behöver inte åka ut på lika många larm, komma till platsen ensamma och inte heller köra patienten till akuten, säger Hans Eriksson

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11