Foto: Catharina Fyrberg

Lyxa till karantänen och stötta torghandeln

Trerätters middag, handstöpta ljus och champagneglas. Levererat till dörren med taxi. Nu går Göteborgs handlare ihop och erbjuder skräddarsydda paket på nätet.

  • Publicerad 13:32, 5 maj 2020

Foto: Patrik olsson

Coronakrisen har slagit hårt mot restauranger och butiker i innerstan. Många handlare i Göteborg uppger att de har förlorat upp emot 90 procent av sina intäkter under de senaste månaderna.

För att stötta sig själva och varandra har nu flera näringsidkare i centrala stan gått ihop för att öka sin försäljning. Under namnet ”Håll Göteborg igång” har handlarna – med bistånd från olika samarbetspartners – öppnat en slags torghandel på nätet. Tanken är att kunder som vanligtvis handlar i flera olika butiker ska erbjudas en mix från olika handlare i samma paket.

Ostbricka med taxi

– Saluhallen var först ut med färdiga kassar som antingen hämtas på plats eller levereras hem till dörren, säger projektledaren Hanna Dahlberg på digitalbyrån Knowit.

Sju olika butiker i Saluhallen har tillsammans skapat två paket med olika delikatesser. Ost, bröd, chark och nötter. Den som önskar får varorna hemskickade med bistånd av stadens taxibilar till en kostnad av 75 kronor.

– Taxiförarna är ju också hårt drabbade av krisen. Därför hoppas vi att samarbetet även ska leda till bättre inkomster för dem, säger Hanna Dahlberg.

Litet torg

Än så länge är torghandeln inte så mycket till torg. Hanna Dahlbergs ambitioner att få med sig olika stadsdelar har strandat på logistiken. Många av handlarna är ovana vid samarbetet och oroar sig för hur beställningar, betalning och fakturering ska gå till.

– Men det är egentligen inga problem. Nu hoppas vi att Haga och Linné ska vara näst på tur att ansluta sig

Glasen ingår

Inför Valborg har även krögare och butiksägare på Avenyn engagerat sig i torghandeln. Tillsammans har de komponerat ett middagserbjudande med förrätt, varmrätt och dessert som levereras tillsammans med ljus, champagneglas och en ros.

– Förhoppningen är att göteborgare som sitter i karantän och inte kan röra sig ute, ändå ska få kunna njuta av en trevlig middag, säger Hanna.

Håll igång Göteborg

Projektet är ett icke-vinstdrivande initiativ och alla intäkter går direkt till handlarna.

Hanna Dahlberg och Andreas Stierna är initiativtagare. Andra som bidragit till projektet är bland annat Jetshop, Collector Bank, Spoon, Trickle, och Knowit med flera.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11