Stöldbenägen. Håll koll på nyckeln om du äger en lyxigare bilmodell, uppmanar polisen. Foto: Mostphotos

Lyxbilar hett stöldgods

Lyxmodeller av bilmärkena Lexus och nu senast Mazda är särskilt eftertraktade bland internationella ligor. Nu uppmanar polisen bilägare i Göteborgsområdet att hålla koll på bilnyckeln.

  • Publicerad 14:53, 19 aug 2021

Från mars till augusti i år har 37 bilar av märket Lexus RX 450H  stulits i Sverige.

Enligt polisen handlar det om seriebrottslighet och misstänker att ett internationellt brottsnätverk ligger bakom stölderna som har svept genom landet från söder uppemot Stockholmstrakten och tillbaka igen.

– Vi trodde det var över men nu har stölderna börjat ta fart igen i Väst Sverige samtidigt som de har ändrat bilmodell, säger Urban Svan, gruppchef för brottssamordningen i region Väst.

Bara på tre dygn har fyra Mazda XC-5 blivit stulna i Storgöteborg.

– Och det är bara de fall som jag känner till. Att det är så många tyder på att något är på gång.

Tesla-liga bakom stölderna i Västra Frölunda

Bilarna stjäls nästan uteslutande med relämetoden, vilket innebär att gärningspersonerna för över den elektroniska nyckeln.

Hur går det till?

– Ofta lägger ägaren bilnyckeln i hallen och under natten drar gärningspersonen en ryggsäck utmed fasaderna med en sändare i som söker upp nyckeln. Samtidigt står en annan person vid bilen med en mottagare som fångar upp signalen som låser upp bilen, säger Urban Svan.

Han berättar även att gärningspersonerna ofta placerar ut en sändare som stör den GPS-signal som många bilar är utrustade med och som ska kunna meddela att bilen blivit stulen.

Sedan körs bilen till en plats där den högst troligen plockas i sär för att skickas vidare i bitar utomlands.

– Där står köparna redo att ta emot delarna och det är därför det ofta är många bilar av samma modell som stjäls.

Vad är dina råd till ägare av lyxigare bilar?

– Håll framför allt koll på nyckeln, det finns bland att nyckelburkar som avskärmar signalen. Ett annat tips är att sätta fast en rattkrycka för de här killarna vill inte ha motstånd som kräver att de måste bända och bryta loss något.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00