"Många av ungdomarna säljer droger och lever i en otrygg miljö och riskerar att hamna i bråk på grund av narkotikaförsäljningen" säger polischefen i centrum Anders Börjesson. Foto: Polisen/Anders Magnusson

Machete beslagtagen på Kanaltorget

De senaste dagarna har oroligheterna på Kanaltorget blossat upp på nytt. I tisdags greps en handfull personer och under onsdagskvällen beslagtog polisen knivar, hemmagjorda batonger och en machete.

  • Publicerad 11:05, 14 jul 2017

I tisdags greps fem personer i 20-årsåldern på Kanaltorget misstänkta för narkotikabrott och våldsamt motstånd. På onsdagskvällen larmades polisen till Kanaltorget på nytt när vittnen sett grupper av ungdomar beväpna sig.

– Vi skickade dit ett stort antal poliser och så fort vi kom dit så lugnade det ner sig. Grupperna skingrade sig och ungdomarna slängde ifrån sig sina tillhyggen, säger Anders Börjesson, chef för polisen i city.

Ni beslagtog bland annat en machete. Vad tänker du kring det?

– Fullständigt livsfarligt! Naturligtvis inte bra att det finns sådant gömt där nere. Vi har sökt med hundar och hittat både gatustridsvapen, narkotika och pengar.

Varför beväpnar de sig?

– Det finns standardsvar som att de behöver försvara sig. Många vill inte kännas vid vapnen och säger att det inte är deras. Men det är klart, många av ungdomarna säljer droger och lever i en otrygg miljö och riskerar att hamna i bråk på grund av narkotikaförsäljningen. Det är inte helt ovanligt att människor som sysslar med den här verksamheten beväpnar sig, säger Anders Börjesson.

Flera förklaringar till oroligheterna

Han beskriver att polisen de senaste månaderna haft hyfsad kontroll i området runt Kanaltorget men att den senaste veckan blivit mer stökigt. Och det kan finnas flera förklaringar till det.

– Dels vädret. När det blir varmare så samlas fler ungdomar där nere. Dels kan det ha uppstått slitningar och irritation mellan olika grupper. Vi har tidigare sagt att de marockanska gatubarnen lyst med sin frånvaro den senaste tiden. Nu berättar kollegor för mig att några är tillbaka. Det är inte bekräftat men det skulle kunna vara en orsak till oroligheterna, irritation mellan grupperingar som säljer narkotika, säger Anders Börjesson.

Under sommaren är de polisiära resurserna begränsade. Samtidigt tampas polisen i city med fickstölder och det ökade antalet bilinbrott vid Liseberg. Nu tvingas de också lägga ett extra fokus på Kanaltorget.

– Det är alltid en utmaning för oss när vi är i semestertider. Vi klarar det men kör en del på övertid för att ha resurser och bemannar upp så gott vi kan. Det är klart man önskar att vi var fler men jag är inte orolig.

"Får inte bli tillhåll för kriminella"

Vad kan staden och civilsamhället göra för att underlätta ert arbete?

– Det är ett jättebra arbete som gjorts nere på Kanaltorget där staden, handlare och frivilligorganisationer skapat aktiviteter och fått fler människor till området. Det sämsta som kan hända är att samhället drar sig undan och överger platsen så det blir ett tillhåll för kriminella individer. Därför är det viktigt att få dit en större blandning av människor och fler vuxna, det har en lugnande effekt. Men det är klart, när det väl urartar som i onsdagskväll så kan inte allmänheten göra mycket, då måste vi komma, säger Anders Börjesson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG