Prisas. Den internationellt kände danske skådespelaren Mads Mikkelsen får Göteborgs filmfestivals hederspris. Foto: Pressbild

Mads Mikkelsen får Filmfestivalens hederpris

Vid årets filmsfestival var det hemmadottern Alicia Vikander som fick Honorary Dragon Award. Ett pris hon hämtade vid invigningen av Göteborgs filmfestival. 2019 går priset till den danske och internationella skådespelaren Mads Mikkelsen. – Det känns fantastiskt, säger han.

  • Publicerad 16:50, 24 dec 2018

Mads Mikkelsens filmkarriär startade med prisade filmen "Pusher" 1996. Men precis som Mikael Persbrandt inledde han karriären som dansare, som gav honom några år som boende i Mölndal då han gick på Balettakademin.

Men det är som skådespelare han har fått en rik karriär. Det är också för den som han nu prisas då Honorary Dragon Award, Göteborgs filmfestivals prestigefyllda pris, tilldelas honom.

– Det känns fantastiskt. Jag växte upp med alla svenska barnprogram och fantastiska svenska filmer. Då hade jag inga som helst drömmar om att bli skådespelare. Så att nu få ett nordiskt hederspris från filmfestivalen i Göteborg känns surrealistiskt. Göteborg Film Festival var den första filmfestivalen jag besökte. Vi var där med "Blinkande lyktor" och det var en väldigt fin upplevelse, säger Mads Mikkelsen i ett pressmeddelande.

Mads Mikkelsens karriär har kommit att sträcka sig långt utanför Danmarks gränser. I hemlandet har han blivit uppmärksammad för filmer som "Pusher"-filmerna, "Blinkande lyktor", "Älskar dig för evigt" med flera. Men internationellt har filmproduktionen varit än rikare, där han spelar huvudrollerna i bland andra Bondfilme "Casino Royal", "Rouge one" och "Doctor Strange".

– Genom sin magnetiska utstrålning och förtätade närvaro förkroppsligar Mads Mikkelsen den samtida danska filmen. Dessutom har han injicerat konstnärlig energi i en rad internationella storfilmer. Spänningen mellan brutalitet och sårbarhet gör Mads Mikkelsen till en av de där skådespelarna som du bara inte kan sluta titta på, säger Jonas Holmberg, Filmfestivalens konstnärlig ledare.

​Mads Mikkelsen kommer till Göteborg för att ta emot priset under Göteborgs filmfestival ,den 31 januari. Under festivalen kommer, förutom ett retrospektiv av Mads Mikkelsens främsta filmer, filmerna "Arctic" och "Vid evighetens port" med honom i huvudrollerna visas.

Nordic Honorary Dragon Award

Är: Göteborgs filmfestivals hederspris, som 2019 tilldelas danske skådespelaren Mads Mikkelsen.

Tidigare: Har priset delats ut till Alicia Vikander (2018), Lone Scherfig (2017), Susanne Bier (2016) Liv Ullmann (2015) och Baltar Kormákur (2014).

Priset: Delas ut vid den 31 januari 2019.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG