Magasinsgatan – från ute till inne

Lokalen som gav gatans namn finns inte kvar. Den slukades av branden 1804. Men stråket som ger Magasinsgatan är densamma som då den fick sitt namn. Gatan som gått från mörker till att bli inne har till och med gett namn till en Håkan Hellströmlåt.

  • Publicerad 12:00, 19 mar 2021

På den här gatan hittar vi byggnader från tidigt 1800-tal...

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR

Kronan skulle få intäkter till sina utgifter. För det krävdes skatt i form av spannmål. Så byggdes Kronomagasinet, statens eller kronans magasin, på Magasinsgatan för att magasinera grödorna.

– Men med den stora stadsbranden 1804 brann magasinet upp, som stora delar av centrala Göteborg, säger Mattias Axelsson, GöteborgDirekts historieexpert.

– På den här gatan hittar vi byggnader från tidigt 1800-tal fram till sent 1900-tal. Det gör den väldigt speciell.

Mängder med verksamheter

I den byggnad som nu står på Magasinsgatan 1 har det varit mängder med verksamheter, som hotell, krog, biljardhall och ölkafé.

– Det var hotell fram till 1966 under namnet Neptun, som också har gett kvarteret dess namn, säger Mattias Axelsson.

– Det fanns planer på 1980-talet att riva huset, men nu satsas det istället på att bli byggnadsminnesförklarat.

Nästa kvarter på Magasinsgatan är nu en blomstrande piazzan, som nyligen fått namnet Makarna Tods Plats efter paret George och Maria Elisabeth Tod som drev hotell i hörnet av Magasinsgatan–Kyrkogatan 1813–1865. Här finns idag flera restauranger, men var fram till 1978 länge en bortglömd plats på Magasinsgatan i synnerhet och i Göteborg i allmänhet.

Rockklubben Errols

14 april 1978 öppnade nämligen legendariska rockklubben Errols av de fem Göteborgskillarna Bo Svennecke, Rune Pettersson, Carlos Johanson, Thomas Weilöv och Kah Edanius. Magasinsgatan 3 blev därmed en klassisk rockadress med nationella som internationella gäster fram till mitten av 1990-talet.

I korsningen Kungsgatan–Magasinsgatan ligger gatans äldsta hus, uppfört 1805, som idag bland annat hyser Espresso House.

– Mitt emot låg Valerius Hanssons varuhus. Valerius Hansson var handlare som sålde kläder på Kungstorget för att sedan öppna butik på Grönsakstorget innan han lät bygga varuhuset som invigdes 1940, säger Mattias Axelsson.

Inget namn

Huset som hyser secondhandbutiken Ragtime, byggt 1814, tillhör en av gatans äldre byggnader. Granne med den finns Magasinstorget med kaféer, butiker, restauranger och foodtrucks. Bredvid ligger anrika Artilleristallarna där nyligen restaurang Tavolo öppnat.

– Här var länge parkeringsplats efter rivningarna av husen, säger Mattias Axelsson om Magasinstorget, som egentligen inte har något officiellt namn.

Magasinsgatan sträcker sig vidare ned mot Vallgraven – en historierik promenad på nära 500 meter.

Magasinsgatan

Är: en av Göteborgs äldsta gator som på en sträcka på knappt 500 meter går från Lilla Torget till Vallgraven vid Socialhuset/Pedagogen.

Namnet: Uppstod efter det kronomagasin som restes för att härbärgera de spannmål som tagit av kronan som skatter. Namnet fick gatan 1666.

Kuriosa: På Magasinsgatan 5 föddes poeten Bengt Lidner (1757–1793), som gett uttrycket "en lidnersk knäpp", som syftar på en plötslig höjning av en persons intellektuella förmåga.

Musik: På Magasinsgatan 3 låg från 1978 rockklubben Errols, som senare kom att byta ägare och namn till Magasinet. Gatan är omsjungen av Håkan Hellström i "Magasinsgatan" från "Ett kolikbarns bekännelser" (2005).

Visa merVisa mindre

Lyssna på Gator och Torg i Göteborg

Avsnittet: hittar du på iTunes, Acast, Spotify eller på goteborgdirekt.se under Gator och torg i Göteborg. Där finns även tidigare avsnitt från andra delar av Göteborg.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00