Magnus har förevigat innebandyns historia

648 sidor. 2 000 bilder. Magnus Fredriksson har satt Göteborgs innebandyhistoria på pränt och ger samtidigt en kärleksförklaring till den moderna stadens framväxt. ”Det är idrottshistoria som behövde berättas och jag har gjort det extremt noggrant”, säger han.

  • Publicerad 11:10, 22 sep 2019

Magnus Fredriksson växte upp under 1970-talet i Backa och Kärra. Samtidigt började innebandyn breda ut sig i det då moderna Göteborg; som ett barn av miljonprogrammet.

– Förorterna hade tagit form och där bodde mycket barn som behövde aktiveras. Samtidigt byggdes fler inomhushallar och skolgympasalar, säger Magnus Fredriksson.

Han berättar att Brunnsboskolan var först i raden av skolor att få utrustning – innebandyklubbor – som än i dag kommer från Göteborg.

Även efter skoltid blev det poppis att spela innebandy. Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården öppnade hösten 1967 som den första av sitt slag i Göteborg och där blev sporten en naturlig aktivitet för ungdomarna.

Hemligheten bakom innebandyns snabba framfart på 1970-talet var tillgängligheten och att det gick att spela nästan var som helst.

– Fritidsledarna älskade innebandy och rensade skyddsrum där ungarna spelade hela kvällarna. Det tidigare kanske stökiga killarna hade fått något roligare att göra helt enkelt. Det här spred sig över Göteborg och vidare ut i Sverige. Innebandy var en ny, modern sport som kunde växa när det fanns ställen att spela på.

Växt har innebandyn synnerligen gjort. 1985 spelades den första officiella innebandymatchen i Göteborg mellan Hisingslaget IBF Backadalen och IBK Björndammen från Partille. Och i dag spelas innebandy i 75 länder.

Första matchen. Foto: Stefan Svensson

Steg för steg har innebandy växt från en fritidsgårdsaktivitet till att vara en av Sveriges största idrottsrörelse.

Det kräver en ordentlig sammanställning av åren som gått. Inte minst för att kunna relatera och minnas såväl vinster som förluster:

– Tack för att du har skrivit vår historia, har flera sagt. Många av oss som var med i början, har inte insett att vi samtidigt har varit med och skrivit första kapitlet i en idrott, säger Magnus Fredriksson som har varit aktiv inom sporten i över 30 år både som spelare, ledare och domare.

Men han är långt ifrån ensam att bygga sporten. Bokens 648 sidor och 2 000 bilder täcker mängder av namn och föreningar med relation till innebandyn i Göteborg.

– Efter två år med boken insåg jag att idrott handlar mycket om statisk därför har jag tagit med alla sluttabeller i alla serier och topp-tio av alla poängligor genom åren. Har man en kusin som spelade i division fyra och gjorde mycket mål 1993 så finns hans eller hennes namn med. Boken blir lite som ett uppslagsverk också.

Innebandyns magiska resa

Under fyra och ett halvt år har Magnus Fredriksson lyssnat på hundratals berättelser, letat foton på vindar, samlat pressklipp, skrivit sida upp och sida ner och sammanställt en unik historiebok om en sport i en stad – Innebandyns magiska resa - Från Vårvindens Fritidsgård till VM i Scandinavium.

– Det är idrottshistoria som behövde berättas och jag har gjort det extremt noggrant, säger han.

Nu, när allt är klart är Magnus Fredriksson lättad. Men framförallt stolt.

– Det är en eldsjälsbok som jag lagt ner för mycket kärlek och tid på. Men det är en härlig tillfredsställes att bidra till historien. Jag hoppas att boken ska inspirera andra att samla sina erfarenheter som kan leda till kommande böcker. Innebandy har fortfarande det glamorösa steget kvar att till OS men det kommer – i framtiden

Vi är GBG