Resultaten av de prover som tagit hittills på dricksvattnet visar inte att något i vattnet skulle ha orsakat magsjukan. Trots det kvarstår rekommendationen att koka sitt vatten. Foto: Elena Elisseeva

Magsjukan i Majorna: ”Ingenting tyder på vattnet”

Kretslopp och vattens senaste provtagning visar inget fel på vattnet i Majorna. Men rekommendationen att koka sitt vatten kvarstår.

  • Publicerad 13:49, 19 jun 2019

Foto: Göteborgs Stad

Totalt finns nu ett 70-tal inrapporterade fall av magsjuka i och runt om Majorna. Ett barn som insjuknat fick åka till akuten. Symtomen har både varit kräkningar och diarré.

– Efter att det här kom ut så är det fler som har hört av sig. Flera av dem är personer som varit sjuka sedan lite längre tid tillbaka, men som nu blir medvetna om sambandet, säger Tommy Ekblad, enhetschef ledningsnät vatten drift på Kretslopp och vatten.

Vattenchefen: "Provresultat tidigast i morgon"

Kretslopp och vattens nya provtagningar från i går visar fortfarande inget avvikande i vattnet.

– Ingenting tyder på att det är vattnet, säger Tommy Ekblad.

Under dagen har ytterligare prover tagits där resultatet kommer i morgon. Därav kvarstår rekommendationen att koka vattnet.

– Vi kan inte ge ett hundraprocentigt resultat förrän i morgon. Men normalt sätt hade det visat sig nu om det var vattnet. Men som sagt, vi kan inte stänga boken förrän i morgon, säger Tommy Ekblad.

Kommunens uppmaning: Koka vattnet

Göteborgs Stad har fått in många frågor efter magsjukeutbrottet bland annat om det är lugnt att bada i ”Plaskis”.

– Det är dricksvatten som kommer i plaskdammen. Men när det hamnar där är det definitivt inte dricksvatten. Då blir det förorenat av fåglar och allt annat. Så det vattnet ska man aldrig dricka, säger Tommy Ekblad.

Kan man bada då?

– Ja, det är inte värre än att bada i havet eller i en sjö.

Nu fylls Plaskis – ”Fritt fram att bada”

Då inget i nuläget tyder på att vattnet är förklaringen bakom magsjukan har Kretslopp och vatten nu skickat tillbaka frågan till Miljöförvaltningen för att söka vidare efter andra möjliga förklaringar.

– Vi har inte kunnat hitta något samband. De är inte knutna till någon restaurang eller butik, säger Sara Udéhn, enhetschef på livsmedelskontrollen.

Även smittskydd på Sahlgrenska följer magsjukeutbrottet. Bland annat genom att kontakta vårdcentralerna för att se utbredningen och följa status på hur många göteborgare som klickar in sig på vårdguiden för att söka på magsjuka.

När du måste koka dricksvattnet

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderar din kommun att vattnet ska kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning.

Detta ska du göra när din kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att

blanda saft eller andra drycker med vatten brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar göra is skölja frukt och grönsaker som inte kokas borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att

tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta tvätta händer och ansikte duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet diska för hand, låt disken torka innan den används tvätta kläder städa och rengöra ytor vattna blommor spola toaletten.

OBSERVERA: Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.

Källa: Livsmedelsverket

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57