Maja-Karin gör pop av västkustpoesi

Maja-Karin Fredriksson från Järnbrott har i helgen relesefest på Askims bastu för sin nya EP där hon tolkart västkustpoeten Ebba Lindqvists verk.

  • Publicerad 09:00, 8 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

För 15 år sedan kom Maja-Karin Fredriksson i kontakt med poeten Ebba Lindqvists dikter och förälskade sig i dem. Efter att länge ha drömt om att göra egen musik och stå på egna ben föll det sig naturligt för henne att ta dem till sig och tonsätta dikterna.

– Jag känner igen mig själv väldigt mycket i Ebbas texter. Hon återkommer ofta till havet i sina verk och jag har ett väldigt speciellt band till just havet då jag är uppväxt här i Göteborg, säger Maja-Karin Fredriksson.

Maja-Karin har en bakgrund som musiklärare och som trombonist i bandet Bellaroush. Att tonsätta Ebbas dikter blev en knuff för henne att våga sig ut i låtskrivandet.

– Jag har alltid känt mig säkrare på att skapa musik än text därför var det här ett tryggt sätt att pröva stå på egna ben.

Nu på lördag släpper hon sin poppiga tolkning av Ebbas dikter på Askims Bastu som passande nog ligger precis in till havet.

– Jag går faktiskt själv och bastar här ibland och man möts av en otrolig vänlighet och gemenskap när man kommer hit. Och efter som jag älskar havet och det tar så stor plats i texterna vill jag hålla min relesefest här.

Maja-Karin kommer även framföra sin EP i Högsbo kyrka den 21 februari och på Majornas aktivitetshus den 17 mars. Till sommaren planerar hon även en sommarturné.

– Drömmen vore att kunna göra en turné som följer i Ebba Lindqvists fotspår, säger Maja-Karin.

Ebba Lindqvist

Ebba Lindqvist växte upp i Grebbesta i Bohuslän.

Hon debuterade 1931 med diktsamlingen Jord och rymd men hennes verkliga genombrott kom med Fiskläge, 1939, som skildrar livet i Bohusläns skärgård.

Det är inte bara Maja-Karin som tonsatt Ebbas dikter även personer som Torsten Sörenson, Åke Hermansson, Alfred Janson, Maurice Karkoff och Lars Edlund har gjort musik till dikterna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Förslaget: Nya lokaler till Trollängsskolan

Nyheter Flera skolor och förskolor i Göteborgs stadsdelar närmar sig sin så kallade tekniska livslängd. Så även Trollängsskolan. Nu föreslår fastighetsnämnden att skolans lokaler ska ersättas.söndag 27/5 16:15

Guide: Bästa tipsen till mors dag

Nyheter Så här kan du uppvakta mamma "Mor, lilla mor, vem är väl som du." På söndag är det mors dag och det ska såklart firas. Här har vi samlat bästa tipsen för dig som behöver lite inspiration.söndag 27/5 9:15

"Stor risk att S förlorar makten"

Nyheter Statsvetare Folke Johansson om S De betraktas som ansvariga för allt som varit problematiskt. Och de kan inte skylla ifrån sig. Det menar statsvetaren Folke Johansson, som tvivlar på att Socialdemokraterna kommer att få förtroende...lördag 26/5 11:20

Traditionell rock och glittrande elegans när Soffan väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Socialdemokraten...lördag 26/5 6:40

Göteborg halkar efter i bostadsbyggandet

Nyheter Få lägenheter och nästan bara bostadsrätter Bara hälften av det antal bostäder som behövdes byggas förra året blev färdigställd, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Dessutom var mindre än 20 procent av de färdigställda bostäderna...fredag 25/5 16:40

Trendbrott: Brottsligheten minskar kraftigt i Bergsjön

Nyheter Narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten har minskat Bergsjön har länge haft problem med brottslighet. Nu ser trenden ut att vända tack vare samverkan mellan polis och flera aktörer. "Det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste...fredag 25/5 16:07

Mässa med massa musik

Nyheter Finstämt när gitarren står i centrum på Hisingen Runt 4000 personer väntas dyka upp när Nordens största gitarrmässa, Fuzz Guitar Show, arrangeras i Eriksbergshallen nu i helgen. Projektledaren Ulf Zackrisson ser fram emot mässan: "Det är en stark...fredag 25/5 15:40

Vi är GBG

    Vi är GBG