Det finns en myt om Ian Rusth. Att han, nyinflyttad till Göteborg, skulle ha gått på Konstmuséet och blivit så starkt påverkad att han sa upp sig från sitt jobb på Försäkringskassan för att börja måla.

– Nja, men lite stämmer det. Jag hade aldrig sett en riktig tavla när jag kom till Göteborgs konstmuseum och såg Göteborgskoloristerna. De färgerna!

Trots att musiken, pappa Kurt var jazzmusiker (gitarr och kontrabas) vid sidan om jobbet som svarvare, och fotbollen låg Ian Rusth nära som barn blev det konsten som tog över.

– Men jag hade en åttakanals bandspelare, gjorde låtar och spelade in, trots att jag aldrig blev någon instrumentalist.

Konsten tog plats

Istället fick penslarna och duken allt större plats, efter att han i 16-, 17-års åldern börjat rita av skivomslag och lånade konstböcker med bland annat Leonardo da Vinci.

– Fast i början visste jag inte vilken sida av duken jag skulle måla på. Det blev baksidan, säger han och ler.

Han bor i ett hus i Majorna som är som ett motiv från någon av hans många tavlor.

– Jag älskar ju hus med kakelugnar, tinnar och torn. Egentligen hade jag drömt om ett hus på landet, men jag har ju inget körkort. Så fick jag av en slump se en bild på huset i en annons. Det var tomt, hade tre lägenheter och en trädgård. Men det var inte lätt att köpa. Det var tre syskon som låg i fejd med varandra, som skulle sälja.

Men huset blev hans och har varit hans kreativa miljö sedan snart 30 år.

– Det kunde inte passa någon bättre än mig, säger han som inte bara låter huset vara härligt konstnärligt levande utan också trädgården.

Hans signatur

På tomten, i förråd och inne huset finns mycket av det som, delvis, blivit hans ramsignatur: dörrfoder.

– Jag minns att en gallerist i början av min karriär som undrade om jag verkligen skulle ha de tjocka ramarna. Jag är glad att jag stod på mig och sa ja, minns han.

Väl i Göteborg fick Ian Rusth hjälp av en konstintresserad tobakist på Odinsgatan att sälja sina tavlor.

– När jag visade dem för honom sa han att de var bättre än X-et, säger Ian Rusth stolt över syftningen på Stockholmskonstnären Sven X-et Erixson.

Inför sin första utställning bestämde sig Ian Rusth för att åka till Paris.

– Det blev med cykeln. Jag hade tält och sovsäck på sadeln och två svarta sadelväskor för bagaget, tog färjan mellan Göteborg och Amsterdam och gav mig av. I Paris cyklade jag i trafiken uppför Champs-Elysée till Boulognerskogen för att campa.

Sålt till Maryl Streep

Väl tillbaka väntade utställningen, som sålde slut. Så också nästa, i hemstaden Trollhättan.

– Där började det och sedan gick det fort.

Men Ian Rusths färgstarka naivism må ha lockat köparna, som Maryl Streep och Sting. Gällande recensenterna var det värre. Som första recensionen, Tord Backstrom GHT 1977: "Det vore skada om konstnären fastnade i ett så oallvarligt sätt att måla".

Men på sitt eget envisa vis och efter eget huvud har Ian Rusth skapat både sin egen stil och framgång.

– I början tänkte jag att jag skulle tjäna pengar på min konst, målade en solros och gick till Auktionsverket. Den blev såld för 10 kronor och jag gick, efter avdrag, med förlust. I höstas gick en av mina tavlor för 170 000 kronor på Göteborgs auktionsverk.