OPÅVERKAD. Mäklarna Peter Johansen, Lundin Fastighetsbyrå och Mats Kulén, Mäklarhuset ser inte att amorteringskraven påverkar de dyraste villaförsäljningarna. Foto: Oscar Magnusson/ Lundin Fastighetsbyrå/Mäklarhuset

Mäklaren: Dyraste villorna opåverkade av bostadstrenden

En lugnare bostadsmarknad och nya amorteringskrav påverkar inte de dyraste villapriserna i Utby. Det menar mäklarna som har sålt de dyraste husen i hela nordost.

  • Publicerad 09:00, 3 mar 2019

Dyrast villan i nordost gick för 7, 6 miljoner kronor. Att adressen var Anders Mattssonsgatan förvånar inte mäklaren.

– Gatan är i en klass för sig i Utby. Den har en historia och flera hus är byggda på ett annat sätt och är betydligt större, säger Peter Johansen, mäklare, Lundin Fastighetsbyrå som sålde den dyraste villan i nordost.

Liten prisförändring

Villan på Anders Mattsonsgatan i Utby gick för knappt en miljon mindre än föregående års dyraste hus i nordost. Men mäklarfirmorna i området ser inte någon nedgående trend.

– Vissa objekt går ner, andra upp. Det är en ganska liten förändring totalt, säger Mats Kulén, mäklare och delägare på Mäklarhuset.

Peter Johansen håller med men tillägger att marknaden var lite lugnare under förra året.

– Det tar lite längre tid att sälja vissa objekt, folk sitter lugnare i båten om de inte är desperata. Men i attraktiva områden går det fortfarande att sälja, det finns ett stort intresse.

Amorteringskravet som infördes under 2018 har inte märkbart påverkat priserna i toppklassen anser båda mäklarna.

– Det är ganska många som har råd att köpa i den högsta prisklassen, runt sju, åtta miljoner som den ligger på i Utby. Ofta är det par som säljer en annan bostad. Amorteringskravet påverkar mer om man köper något betydligt dyrare, säger Peter Johansen.

Hur spår ni utvecklingen på bostadsmarknaden i Utby?

– Utby är nära stan och det byggs mycket där. Förtätningen gör att servicen och skolorna förbättras och det ökar intresset. Jag tror på en svag prisökning och man ser ett större intresse för objekt i bra skick. Folk är inte så pigga på att renovera längre, säger Mats Kulén.

– Priserna kommer alltid att successivt gå upp, men räntorna kan aldrig bli lägre, det tycker jag att folk ska tänka på. Sett till historien har priserna kanske gått ner i korta perioder men blickar man tillbaka 10, 20, 30 år så har det alltid gått upp, säger Peter Johansen.

Utby

Utby som började bebyggas i början av 1900-talet består nästan uteslutande av egnahemshus, radhus och lite pampigare villor. Ett medelklassområde med runt 6 000 invånare och en medelinkomst på drygt 330 000 kronor år 2016.

Anders Mattson, som den dyraste gatan 2018, är uppkallad efter var direktören som år 1905 bildade Utbynäs, en villastad med trädgårdar i stadsdelen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57