OPÅVERKAD. Mäklarna Peter Johansen, Lundin Fastighetsbyrå och Mats Kulén, Mäklarhuset ser inte att amorteringskraven påverkar de dyraste villaförsäljningarna. Foto: Oscar Magnusson/ Lundin Fastighetsbyrå/Mäklarhuset

Mäklaren: Dyraste villorna opåverkade av bostadstrenden

En lugnare bostadsmarknad och nya amorteringskrav påverkar inte de dyraste villapriserna i Utby. Det menar mäklarna som har sålt de dyraste husen i hela nordost.

  • Publicerad 09:00, 3 mar 2019

Dyrast villan i nordost gick för 7, 6 miljoner kronor. Att adressen var Anders Mattssonsgatan förvånar inte mäklaren.

– Gatan är i en klass för sig i Utby. Den har en historia och flera hus är byggda på ett annat sätt och är betydligt större, säger Peter Johansen, mäklare, Lundin Fastighetsbyrå som sålde den dyraste villan i nordost.

Liten prisförändring

Villan på Anders Mattsonsgatan i Utby gick för knappt en miljon mindre än föregående års dyraste hus i nordost. Men mäklarfirmorna i området ser inte någon nedgående trend.

– Vissa objekt går ner, andra upp. Det är en ganska liten förändring totalt, säger Mats Kulén, mäklare och delägare på Mäklarhuset.

Peter Johansen håller med men tillägger att marknaden var lite lugnare under förra året.

– Det tar lite längre tid att sälja vissa objekt, folk sitter lugnare i båten om de inte är desperata. Men i attraktiva områden går det fortfarande att sälja, det finns ett stort intresse.

Amorteringskravet som infördes under 2018 har inte märkbart påverkat priserna i toppklassen anser båda mäklarna.

– Det är ganska många som har råd att köpa i den högsta prisklassen, runt sju, åtta miljoner som den ligger på i Utby. Ofta är det par som säljer en annan bostad. Amorteringskravet påverkar mer om man köper något betydligt dyrare, säger Peter Johansen.

Hur spår ni utvecklingen på bostadsmarknaden i Utby?

– Utby är nära stan och det byggs mycket där. Förtätningen gör att servicen och skolorna förbättras och det ökar intresset. Jag tror på en svag prisökning och man ser ett större intresse för objekt i bra skick. Folk är inte så pigga på att renovera längre, säger Mats Kulén.

– Priserna kommer alltid att successivt gå upp, men räntorna kan aldrig bli lägre, det tycker jag att folk ska tänka på. Sett till historien har priserna kanske gått ner i korta perioder men blickar man tillbaka 10, 20, 30 år så har det alltid gått upp, säger Peter Johansen.

Utby

Utby som började bebyggas i början av 1900-talet består nästan uteslutande av egnahemshus, radhus och lite pampigare villor. Ett medelklassområde med runt 6 000 invånare och en medelinkomst på drygt 330 000 kronor år 2016.

Anders Mattson, som den dyraste gatan 2018, är uppkallad efter var direktören som år 1905 bildade Utbynäs, en villastad med trädgårdar i stadsdelen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11