Mäktig manifestation för dansen i Göteborg

Internationellt sett är Göteborgsoperans danskompani hyllat. Med Dansfestivalen till helgen ska göteborgarna också få upptäcka sina dansare. – Vi märker ett stigande intresse för dansen, säger Danskompaniets konstnärlige ledare Katrín Hall.

  • Publicerad 14:10, 6 jun 2019

Helgens Dansfestival, arrangerad av Göteborgsoperan, blir en magnifik manifestation för den moderna dansen. Under tre dagar kommer Operan att fyllas av dans, musik och evenemang – från foajén in till husets scener.

Men också på andra ställen i stan, där Idrottshögskolans sporthall kommer tjäna som plats för Ohad Naharins Gaga/people-klass.

Gaga är rörelsespråk skapat av israeliske koreografen, vars dansverk "Decadance" senaste framfördes på Göteborgsoperan i januari. Han närvarar sällan vid sina premiären, men kommer gästa Dansfestivalen för att leda Gaga/people-klasser för allmänheten och också medverka i artistsamtal.

– Det är en av höjdpunkterna och fantastiskt att få hit honom. Intäkterna från Gaga/people-klassen kommer oavkortat gå till välgörenheten, enligt hans önskemål, berättar Katrín Hall.

Hon talar sig också varm om sin landsman, isländske kompositören Ólafur Arnalds. Han som har sålt ut Royal Albert Hall och Barbican Hall i London och förärats utmärkelsen Bästa liveakt av BBC. Han blandar dansmusik, klassisk musik, pop, electronica och står bakom filmmusik till bland annat till ”The Hunger Games”).

– Han är en fenomenal musiker och kompositör, där mycket av hans musik har använts till dans. Jag har jobbat med honom tidigare. Första gången 2010, säger Katrín Hall.

När Ólafur Arnalds kommer till Göteborgsoperan är det för att bjuda på en exklusiv konsert den 9 juni.

– Jag vill ha tillbaka honom, för han ligger nära mitt hjärta, och hoppas på att få jobba med honom i framtiden.

Något annat som ligger henne varmt om hjärtat är dels "Möt ministeriet", där unga dansare mellan september 2018 och nu har utforskat nutida dans tillsammans med Göteborgsoperans danskompani. Dels hyllade "Sacre", koreografen Roy Assafs tolkning av Stravinskijs "Våroffer".

– Den blir speciell då vi spelat den med en uppsättning med kvinnliga dansare respektive en med män. Nu blir det första gången som kan kan se dem samma kväll och jämföra. Här utmanas också orkestern, som sitter på scen, då dirigenten inte är synlig för dem, säger Katrín Hall.

Hon är entusiastisk. Men så är också Dansfestivalen på Göteborgsoperans hennes projekt, om så att hela huset är delaktig.

– Vi har planerat detta sedan en lång tid tillbaka, säger hon och förklarar att nu kikar hon på säsongerna 2020/2021 och 2021/2022.

– Ja ,det är då det är. I vår bransch måste man ha framförhållning för att få de artister vi vill.

Att Dansfestivalen blivit verklighet förklarar hon:

– Mitt jobb är ju också att ha visioner. Festivalen är en sådan. Vi har ju haft många gästframträdanden, men nu vill vi sammanföra dem och våra egna aktiviteter. Det här blir ett sätt att visa vår egen identitet: dans och livet. Men visst har det varit tufft att få allt på plats.

Göteborgsoperans dansfestival är mellan 7 och 9 juni.

Göteborgsoperans dansfestival

Är: En dansfestival i huvudsak i Göteborgsoperans lokaler – från foajé, restaurang till scenerna.

Programmet: Fredag 7/6– "Ministeriet för olösta känslor" (Göteborgsoperans lilla scen), artistsamtal med koreografen Hofesh Shechter (Göteborgsoperans foaje), gästspel: "Grand finale" av Hofesh Shechter (Stora scenen), Invigningsfest (Göteborgsoperans restaurang). Lördag 8/6 – Gaga/people – klass med Ohad Naharin (Idrottshögskolans sporthall), "Möt ministeriet" (Lilla scenen), artistsamtal med Ohad Naharin (Lilla scenen), "Operans natur. En bok i fyra element" (release, Foajén), introduktion "Sacre" (Lilla scenen), "Sacre" av Roy Assaf (Stora scenen), mingel (Göteborgsoperans restaurang). Söndag 9/6 – Lunch Beat Gbg (Foajén), Förhandstitt och Eftersnack: "3D international" (Lilla scenen), Ólafur Arnalds (konsert Stora scenen).

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57