Nytt styre i Göteborg. Alliansen tar makten efter 24 år och Axel Josefson blir kommunstyrelsens nya ordförande. Foto: Kristian Risenfors

Maktskiftet: Axel Josefson hoppfull efter segern

Efter 24 år av socialdemokratiskt styre har nu Alliansen tagit makten i staden. Det stod klart under torsdagens kommunfullmäktige möte då Axel Josefson (M) valdes till kommunstyrelsens ordförande och Alliansbudgeten röstades igenom.

  • Publicerad 10:16, 23 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Sist Göteborg hade ett borgerligt styre var år 1994, då med Johnny Magnusson (M) som KS-ordförande, vilket gör det här till ett historiskt maktskifte.

Tidigare KS-ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) efterträds nu av Axel Josefson (M) och Alliansbudgeten blir den gällande.

– Det här känns jätteroligt att vi lyckades fått till detta. Samtidigt kommer det ju bli utmanande, säger Axel Josefson.

Statsvetaren Folke Johansson uttalade sig tidigare i Göteborg Direkt och spådde att det kommer bli svårt för Alliansen att få igenom sin politik i ett minoritetsstyre. Alliansbudgeten röstades igenom med 23 röster vilket är ett lågt stöd men trots det är Axel Josefson hoppfull.

Läs även: Statsvetaren: Allt pekar på ett maktskifte

– Jag tror absolut att vi kommer kunna få igenom vår politik, budgeten är ett första steg för det, säger Axel Josefson

Att ni har makten i KS är en sak men kommer det räcka ända ut i nämnderna?

– Nämnderna är ju skyldiga att följa den budget som kommunfullmäktige antagit och det är ju det styrande dokumentet vi har här i kommunen så jag förväntar mig att de som sitter i nämnderna kommer följa den, säger han.

Läs även: Otippade utspelet: Nytt samarbete petar S från makten

Vad är de största skillnaderna vi kommer se nu med ett alliansstyre?

– Vi kommer ha ett större fokus på att säkra upp kvaliteten i välfärden, satsa på skolan och att få upp resultaten. Vi kommer även jobba hårt med trygghetsfrågorna, säger Axel Josefson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG