Malin slår slag för taekwon-do

Hon gick från att sitta på bänken till att själva börja träna taekwon-do. Nu är Malin Strömberg Frölunda taekwon-dos spindel i nätet med klubbens värdegrunder i fokus.

  • Publicerad 13:30, 18 apr 2022

Jag känner att jag får mycket tillbaka…

I Frölunda taekwondo-dos träningslokaler i Högsbo industriområde står pokalerna på rad efter framgångar. Men än viktigare än tävlingsmeriterna är tavlorna på väggen. De med klubbens värdegrunder, som definierar föreningen: artighet, ärlighet, uthållighet, självkontroll, okuvlig anda (att aldrig ge upp).

Jo, det finns flera tavlor med värdegrunder. Alla viktiga för andan i föreningen som grundades 1987 och som nu räknas till en av Sveriges största.

Malin Strömberg jobbar som klubbvärd. Ett uppdrag hon har haft sedan några år och som hon trivs bra med. Hon känner till allt och alla.

– Vad jag gör är kanske svårt att beskriva. Men man kan säga att jag är ett slags spindel i nätet, någonstans mellan styrelsen och medlemmarna.

Satt på bänken

Hon kom först i kontakt med föreningen då hennes son, då åtta år, började träna taekwon-do.

– Då, 2011, satt jag med andra föräldrar på bänken. Jag tyckte taekwon-do såg roligt ut och när det startades tjejträning tänkte jag att jag också skulle börja och gjorde det 2014. Vi är nu flera föräldrar som dragit på oss dobok, den vita dräkten, förklarar Malin Strömberg, som hösten 2021 graderades med det röd/svarta bältet.

– Nästa steg är det svarta. Men det vet i fasen om jag kommer till.

Malin Strömberg tränade gymnastik och balett från tre års ålder upp till hon fyllde 15. Men en skada gjorde att hon var tvungen att sluta.

– Jag tränade mycket till läkaren sa att det var slut, säger hon som istället körde gym och Friskis & Svettis för att hålla upp styrka och flås fram till hon började med taekwon-do.

– Det jag gillar med sporten är att man utgår från sig själv och tränar så mycket man vill. Man behöver heller inte tävla. Ändå är man med i en grupp, säger hon som gillar tillhörigheten i Frölunda taekwon-do.

– Men tävla själv…? Nej, för mig blir det bara uppvisning. Men min son tävlar.

Malin Strömberg är utbildad pedagog och har jobbat med barn och ungdom. Något hon tror sig ha nytta av i sin roll som klubbvärd för Frölunda taekwon-do.

– Ja, det har jag. Barn kan jag. Jag känner att jag får mycket tillbaka och att jag får en bra respons för det arbete jag gör.

Klubbens värdegrunder är förstås en stabil bas att utgå från – oavsett om man är ledare, barn, ungdom eller vuxen.

– Det innebär ju att taekwon-do inte bara är en sport. Alla som börjar i föreningen få svära eden att upprätthålla våra värdegrunder. Det är viktigt med respekt, glädje, gemenskap, rent spel och framåtanda, säger hon.

Alla ska trivas

Frölunda taekwon-do har i nuläget cirka 700 medlemmar, som alla ska samsas i de tre dojanger – salarna – under de 45 passen i veckan.

– På söndagarna kan vi vara upp emot 18 grupper och då är föräldrarna också med. Det är mycket folk.

Malin Strömbergs uppdrag är att få alla att trivas. Hon är också något av en schemaläggare för de barn och ungdomar som är där och tränar.

– Många kan ha flera andra aktiviteter, som fotboll eller fiol. De ska också klara av skola och läxläsning. Då kan det vara viktigt med någon som hjälper till att pussla ihop schemat för dem här, förklarar hon och fortsätter:

– Taekwon-do är bra träning för kroppen. Det ger både styrka och balans.

Malin Strömberg

Är: 50. Jobbar som klubbvärd (inkluderar inköp, hemsidan, mail, socialamedier, administration med mera) för Frölunda taekwon-do. Har tränat sporten sedan 2014. Är graderad med ett röd/svart bälte, som hon fick för ett år sedan. Utbildad förskollärare och pedagod. Höll på med balett och gymnastik från 3–15 år, innan skador satte stopp för det.

Bor: I Tynnered. Uppvuxen i Grimmered.

Familj: Sambo, som inte tränar taekwon-do, och 18-årig son, som tävlar i taekwon-do.

Aktuell: Ständigt i sin roll som klubbvärd, där hon är både kvällar och helger. Nu bland annat med klubbens påsklovsläger för 8–12-åringar i klubbens lokaler i Högsbo industriområde.

Visa merVisa mindre

Malin Strömbergs Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Gamla Ullevi – Scandinavium

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Linnégatan – Avenyn

Delsjön – Sisjön

Saluhallen – Feskekörka

Bokmässan – Filmfestivalen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20