Akuten. På ett år fick "Lenas" son vårdas akut ett tiotal gånger. Tre gånger låg han på avgiftning, sedan dog han. (Bilden är arrangerad.) Foto: Ida Cliffordson

Man dog av tablettmissbruk – nu kritiseras SDN Centrum

Anhöriga till en man med missbruksproblem, depressioner och ångest hörde flera gånger av sig till stadsdelen Centrum och krävde hjälp. Tre gånger bedömde socialtjänsten att mannen inte var i akut behov av tvångsvård – senare samma år dog han av en överdos.

  • Publicerad 06:00, 10 aug 2017

I november 2014 avlider en man i centrala Göteborg till följd av en överdos. Enligt en anmälan från anhöriga ska mannen ha missbrukat narkotiska preparat som självmedicinering för sin ångest.

Tidigare samma år hade anhöriga gjort flera orosanmälningar, de ville att han skulle omhändertas enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare. Tre gånger under 2014 gjorde socialtjänsten bedömningen att mannen inte var i akut behov av tvångsvård enligt LVM, och nu får stadsdelsnämnden kritik. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skriver att stadsdelsnämnden Centrum inte "aktivt sörjt för att den enskilde ska komma ifrån sitt missbruk".

"Lenas" son dog av missbruk

Den här berättelsen är inte unik. Göteborg direkt har pratat med "Lena", en kvinna vars son dog till följd av sitt alkoholmissbruk, och hon känner igen sig i hur man som anhörig till en missbrukare vädjar om hjälp, men att hjälpen är svår att få.

Hennes son hade druckit alkohol sedan han var ganska ung, men ingen anade när det började gå utför. Han hade haft ett stadigt arbete i 20 år.

– Ingen människa i världen skulle tro att han hade några problem. Inte förrän sista året, säger Lena.

Sonen hade psykiska problem och såg det själv som att han medicinerade alkohol. När det gick upp för Lena och hennes man hur mycket och hur ofta han drack fick de in honom på avgiftning och han var med på att få en uppföljning med fortsatt stöd och psykologhjälp.

Hjälpen dröjde för länge

– Men när han kom ut från avgiftningen var det ingen som hörde av sig. Det gick flera veckor utan att han fick den där uppföljningen och psykologhjälpen, sedan fick han ett återfall.

Året som följde lades sonen in på avgiftning flera gånger och han hamnade ofta på akuten.

– Han åkte in akut säkert tio gånger, han fick kramper, tuppade av, någon gång hade han skyhöga levervärden, han hade hjärtrusningar.

Både sjukhuset och Lena gjorde flera orosanmälningar till socialtjänsten och familjen ville att han skulle bli tvångsomhändertagen enligt LVM. Men han ansågs inte tillräckligt illa däran.

– Man ska ju ha rätt att få LVM om man är till fara för sitt eget eller andras liv, men uppenbarligen räcker det inte att man håller på att supa ihjäl sig, säger Lena.

Bara ett år efter den första avgiftningen hittades Lenas son död i sin säng och sorgligt nog blev hon inte ens förvånad.

– Som anhörig står man och ser på när någon blir sämre och sämre. Om man inte får personen att gå med på behandling frivilligt så är alla möjligheter uttömda.

– Och du får inte någon som är totalt neralkoholiserad att samarbeta på frivillig väg.

"Lena" heter egentligen något annat.

Då kan en missbrukare tvångsvårdas

Personer som missbrukar till exempel alkohol eller narkotika kan dömas till vård enligt lagen om vård av missbrukare, LVM.

Det gäller om vården inte kan ske frivilligt, om personen löper allvarlig risk att förstöra sitt liv eller riskerar att allvarligt skada sig själv eller någon annan, fysiskt eller psykiskt.

Om socialnämnden vet att det kan finnas skäl att tvångsvårda någon ska de inleda en utredning, om utredningen visar att vård enligt LVM behövs ska förvaltningsrätten ta det avgörande beslutet.

Om någon behöver omedelbar vård kan socialnämnden fatta ett beslut om omhändertagande.

Källa: Sveriges Domstolar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG