Åtal. I början av maj sker rättegången mot en Kortedalabo i 50-årsåldern som misstänks för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Foto: Direktpress

Man i 50-årsåldern åtalas för våldtäkt mot barn

En man i 50-årsåldern groomade unga flickor som han erbjöd alkohol och pengar i utbyte mot sex. Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för våldtäkt mot barn vid totalt sex tillfällen.

  • Publicerad 05:30, 27 apr 2021

När han har konfronterats med bevisen har han valt att inte ge någon ytterligare kommentar.

Genom nätforumet Kamrat började mannen i 50-årsåldern och målsägande att skriva med varandra. Våren 2015, då målsägande var 14 år gammal, stämde de möte och träffades i mannens lägenhet i östra Göteborg.

Där våldtog mannen flickan och efteråt gav han henne pengar.

Målsägande och den misstänkte mannen fortsatte att ha kontakt fram till 2017. 2018 anmäler flickan händelserna till polisen. Enligt åtalet ska mannen ha våldtagit henne vid fem tillfällen samt utsatt henne för sexuellt ofredande vid ett tillfälle.

Mannen förnekar brott.

– Hans inställning är att de inleder en fysisk kontakt först 2016, när målsägande är över 15 år. Men i bevisningen finns foton och filmer som är daterade till 2015, vilket också är i linje med målsägandes berättelse. När han har konfronterats med bevisen har han valt att inte ge någon ytterligare kommentar, säger Kristin Stjernrup, kammaråklagare.

Tidigare utredning gav bevisning

Vissa delar av bevisningen kommer från en telefon som polisen tog i beslag 2015 vid en husrannsakan av mannens bostad. Då var mannen misstänkt för sexuellt ofredande av en flicka under 15 år. Ett brott som han dömdes till skyddstillsyn för.

– Själva mobilen fanns inte kvar, men utredarna gick igenom tömningen och hittade foton och filmer på målsägande i det här ärendet. Varför man inte redan då startade en utredning kan jag inte svara på, säger Kristin Stjernrup.

Tre år från anmälning till att utredningen når åtal – finns det någon anledning till det?

– Man har gjort utredningsåtgärder under de här åren, men rent krasst har man inte arbetet med utredningen tillräckligt aktivt, säger Kristin Stjernrup.

I åtalet mot mannen finns ytterligare en ung målsägande. Under hösten 2015 misstänks han ha våldtagit en 13-åring som efteråt fick alkohol och cigaretter av honom. Han misstänks även ha sexuellt ofredat flickan vid ett tidigare tillfälle.

Rättegången mot mannen startar i början av maj.

Våldtäkt mot barn

Den som har samlag med en person under 15 år eller genomför en handling som kan likställas med samlag gör sig skyldig till våldtökt mot barn, oavsett om våld förekommit eller ej. Andra sexuella handlingar än samlag (eller motsvarande) kan rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn.

Källa: Åklagarmyndigheten