Upptrappning. I juni sköts en 25-årig man ihjäl på Bärnstensgatan. En av flera dödsskjutningar i Tynnered det senaste året. Foto: Joakim Fransson/Polisen

”Man måste göra skillnad på oro och risk”

Polisens utredningsarbete efter den senaste tidens skjutningar i Tynnered pågår för fullt. Framsteg görs men tystnadskulturen inom gängen gör det svårt att leda deras skuld i bevis.

  • Publicerad 16:30, 6 sep 2017

– När det gäller kriminalitet i gängmiljö pratar man väldigt lite med oss. Det finns en kultur av öga för öga tand för tand. Att få en bild som går att bevisa i domstol utan att ha med de inblandade själva är komplext, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Att beskriva konflikten i Tynnered som en konflikt är en grov förenkling. Skjutningarna är inte bara mellan olika grupperingar utan också privata konflikter som eskalerar.

– Det handlar om lösa strukturer med individer i kriminell miljö. Jag tror inte de själva heller kan reda ut hur allt hänger ihop. Men ibland måste man förenkla för att kunna hantera frågan, säger Erik Nord.

Risk för hämnd

Polisen är väl medvetna om risken för hämndaktioner. För att förhindra och förebygga nya skjutningar finns olika taktik.

– Det handlar om att vara närvarande och vara på de vi upplever vara aktiva aktörer. Emellanåt griper vi människor för exempelvis vapenbrott eller narkotikabrott när vi i själva verket misstänker de för aktörer i grova våldsbrott, just för att få bort dem under en period. Om man lägger ut korten i ett större sammanhang har vi förhindrat ganska många våldsbrott. Men det innebär inte att det går att förhindra alla, säger Erik Nord.

Många i Tynnered känner en otrygghet, har du förståelse för det?

– Absolut! Samtidigt måste man göra skillnad på oro och risk. Det är helt försåtligt att man är orolig när det skjuts på det här sättet. Men risken att man själv råkar ut för det här är inte speciellt stor, säger Erik Nord.

Oklart när Tynnered ska prioriteras

Att Tynnered nyligen uppgraderas av polisen till ett särskilt utsatt område innebär inte per automatik att områdespolisen får extra resurser. Hittills fungerar det mest som ett sätt för att staten och kommunen ska få upp ögonen för en oroande utveckling.

– Just nu står vi i en avvaktande hållning inför uppgraderingen det ska innebära. Tynnered är inte hemskt mycket annorlunda nu jämfört med 2014 eller 2015 och det är inte en självklarhet att tillföra resurser till särskilt prioriterade områden. Jag kan se att vi kommer bli fler poliser fram till 2020. Säg att vi blir 100 poliser fler i Göteborg, då vet jag lokalpolisområde syd, där Tynnered ingår, är angeläget område att tillföra resurser. De är förhållandevis få jämfört med i de andra områdena.

Det är inte aktuellt att tillföra resurser från andra områden till område syd?

–Nej, de behövs där de är. Det handlar om ett långsiktigt arbete. Alla lokalpolisområden behöver fler poliser. Hur de fördelas får vi se, säger Erik Nord.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG