Bilden är en genrebild. Foto: Direktpress

Man utsattes för våldtäktsförsök – kan klaras upp tre år senare

Ett våldtäktsförsök på Hisingen kan ha klarats upp – tre år efter att brottet ägde rum. DNA från en 28-åring man genererade en match i polisens register.

  • Publicerad 11:15, 2 dec 2021

Det var en tidig morgon i juni 2018 som en ung man blev utsatt för ett våldtäktsförsök på Hisingen. Mannen var 18 år vid tillfället och hade precis klivit av en nattbuss när en för honom okänd man dök upp och brottade ner honom på marken.

18-åringen försökte freda sig från våldtäktsförsöket och kunde till slut slå sig fri. Han larmade polisen som med hundpatrull sökte i området efter gärningsmannen. Försöket att hitta en misstänkt gärningsman gav dock inte några resultat.

I samband med utredningen säkrades dna från den misstänkte gärningsmannen på 18-åringens tröja.

DNA-spåret gav inte någon träff i polisens register då, men nu har polisens utredare hittat en matchning.

"Oerhört integritetskränkande"

I augusti i år topsades en 28-årig man i samband med en narkotikabrottsutredning. Hans DNA matchade DNA:t som säkrats 2018.

Sedan förra veckan är 28-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäktsförsök.

– Sexualbrott är oerhört integritetskränkande brott som är särskilt angelägna att klara upp. Trots att det dröjde så länge är det tillfredsställande att vi nu har en misstänkt gärningsperson häktad. Det här ärendet visar verkligen värdet av att kunna säkra dna-spår i en brottsutredning, säger utredaren Alexandra Josefsson Hofvenschiöld, vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Om dna-spår

• I spårregistret finns dna-profiler från spår som säkrats i samband med brottsutredning och som inte kan kopplas till en person.

• I utredningsregistret finns dna-profiler från skäligen misstänkta personer för brott där fängelse ingår i straffskalan.

• I dna-registret finns dna-profiler från personer som dömts för brott till annan påföljd än böter eller villkorlig dom.

• Gallring i registren sker när en person inte längre är misstänkt och när en dömd person inte längre finns i belastningsregistret. I spårregistret sparas dna vanligtvis i 30 år, för brott utan preskriptionstid i 70 år.

• Fler än hälften av brottsplatsspåren i spårregistret träffar direkt vid den första sökningen mot en person som redan finns i registren.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG