Livsviktig kamp. Håkan Florin från Karlstad, eldsjäl i Mustaschkampen och ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland och Kjeld Pedersen, ordförande i ProLiv Väst snackade prostata med frölundaborna. Foto: Johanna Roos

Många missade cancerdiagnoser under pandemin

Under pandemiåren upptäcktes färre fall av prostatacancer. När vården nu börjar komma ikapp ser man en tendens till elakare tumörer. Håkan Florin tog Mustaschkampen till Frölunda i jakten på 50-plussare.

  • Publicerad 05:15, 21 aug 2022

Pillesnoppen är jätteviktig för oss, bland det viktigaste vi har.

"Hur har du det med prostatan?", kanske inte hör till de vanligaste frågorna att få under en shoppingtur på Frölunda torg.

Men för Håkan Florin från Karlstad, eldsjäl i Mustaschkampen och ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland , är det inget konstigt.

Efter att han själv klarat sig igenom prostatacancer med både livet och potensen i behåll ser han det som sitt kall att rädda andra.

Mindre skambelagt

Alla män över 50 år som han träffar under sin sommarturné till 40 orter rekommenderar han att ta ett så kallat PSA-prov.

Förra tisdagen stod han tillsammans med bland andra Kjeld Pedersen, ordförande i ProLiv Väst, utanför Frölunda torg för att informera om den fruktade sjukdomen.

De menar att ämnet varit mycket mer skambelagt tidigare.

– Idag kommer män fram och kan prata om till exempel erektionsproblem, som är en vanlig biverkning av behandlingen. Pillesnoppen är jätteviktig för oss, bland det viktigaste vi har, säger Håkan Florin.

Kjeld Pedersen menar att det även är viktigt att nå ut till kvinnorna.

– De är oroliga och driver på sina män att söka vård.

Inte helt okomplicerat

De båda hade gärna sett att en allmän screening av män över 50 år hade införts inom de närmsta åren.

Det något som Johan Stranne, professor i urologi och urolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tror kommer att bli verklighet.

Däremot menar han att det inte är helt okomplicerat.

– Det handlar om att prostatacancer är så extremt vanligt och de allra flesta som har celler i prostatan får aldrig något bekymmer av det. Att leta efter prostatacancer vet vi resulterar i en överdiagnostik.

Säkrare diagnostik

Trots att diagnostiken blir allt säkrare, framför allt sedan det blev möjligt att använda magnetkamera, menar han att man aldrig har facit förrän efter operationen.

– Hade det funnits en helt riskfri behandling så hade det ju inte varit något problem, men både inkontinens och impotens är vanliga biverkningar.

Samtidigt uppmanar Johan Stranne alla män som har problem med exempelvis att kissa att söka vård.

– Men innan man tar ett PSA-test så ska man bli informerad om hur man går vidare med resultatet.

Foto: Johanna Roos

Här är symptomen som tyda på prostatacancer

Varje år upptäcks mer än 10 000 nya fall av prostatacancer.

Det är den vanligaste cancerformen hos män.

Hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.

Vanliga symptom:

- att vara kissnödig ofta

- problem att kissa

- svag urinstråle

- blod i urinen

- smärtor i ryggen eller höfterna

- blodbrist

- svullna ben.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG